Ами ако пандемията беше избухнала през 2005 г.?

Много от сегашните възможности за комуникация и работа от разстояние просто не съществуваха тогава

Ами ако пандемията беше избухнала през 2005 г.?

Снимка: Pexels

1864 ~ 2 мин. четене
Пандемията, срещу която се изправи човечеството през 2020 г., промени по невиждан начин живота на всички ни. Днес хиляди хора по света работят, поддържат бизнеса си, учат и комуникират с близките си от вкъщи. Но какво щеше да стане, ако всичко това се беше случило през 2005 г., точно преди да започне смартфон ерата? 

Този въпрос си поставя в свой анализ BBC. 

Много от дигиталните инструменти, които използваме днес, за да поддържаме връзка, захранване и нормален живот или не са съществували тогава, или са били достъпни за малцина. 

През 2005 г. социалните мрежи са все още в зародиш. Facebook е едва на една година – феномен за американските колежани и все още неприпознат от британските и европейските студенти. А WhatsApp (2009 г.) и Instagram (2010 г.) са далеч на хоризонта.

YouTube се появи през 2005 г., Twitter година по-късно, а първият iPhone излиза на пазара през 2007 г. 

Смартфоните, които днес са основно средство за комуникация, биват припознати като такива именно след появата на първия телефон на Apple. "Умни" устройства имаше и преди това, но едва с първия iPhone бе преосмислена тяхната концепция и се надигна масова вълна, на гребена на която се качиха и останалите производители. 

Връзки и мрежи

Преди петнадесет години около осем милиона британски домакинства са имали широколентова интернет връзка, като настолните компютри ползват скорост до 10Mbps, дава пример BBC. Това означава, че за изтеглянето на един албум би отнело около минута и половина. А услуги, които днес се оказват жизненоважни, изглеждат немислими. 

Skype беше стартиран от естонски предприемачи през 2003 г., но все още предлагаше само интернет телефония и услуга за конферентен разговор. Видео разговорите изобщо не са възможни преди 2006 г.

Ако човек иска да проведе видео чат с колега, той се нуждаеше от скъпо оборудване от висок клас. Сега използваме FaceTime, WhatsApp и Messenger, за да се виждаме със семейството и приятелите си виртуално. Днес има изобилие от услуги, като Zoom, Microsoft Teams и Bluejeans.

Днес 96% от домакинствата във Великобритания имат широколентова интернет връзка със средна скорост на изтегляне от 54Mbps. Това прави възможно милиони хора да работят от вкъщи.

Феноменът "работа от разстояние", която бива прогнозирана вече две десетилетия, най-сетне се превръща в реалност, но е възможна единствено благодарение на това, че достатъчно много хора разполагат с онлайн достъп и ефективните дигитални инструменти. 

Днес дори пазаруването на пресни продукти е възможно да се случва от канапето в хола. 

Да, затварянето по домовете нанася огромни щети на икономиката, но помислете колко по-лошо би могло да бъде.
Подкрепи Economic.bg