Apple призна, че умишлено забавя работата на старите модели iPhone

Целта обаче не е да накара потребителите да купят нови устройства

Apple призна, че умишлено забавя работата на старите модели iPhone

Снимка: Pixabay

9144 ~ 2 мин. четене

Apple потвърди подозренията на много собственици на iPhone, като обяви, че умишлено забавя работата на някои модели с годините.

Много потребители от дълго време подозират, че компанията от Купертино прави това с цел да ги принуди да си купят по-нов модел.

От компанията обаче обясниха, че забавят старите модели само защото батерията отслабва с времето, пише ВВС.

Apple заяви ,че по този начин иска "да удължи живота" на устройствата.

Практиката бе потвърдена, след като собственик на телефон сподели в Reddit данни за представяне на апарата и предположи, че неговия iPhone 6S  е забавил работата си значително с времето, но изведнъж е започнал да работи по-бързо след смяна на батерията.

"Използвах телефона на брат ми - iPhone 6 Plus, и той беше по-бърз от моя. Тогава разбрах, че нещо не е наред", споделя потребителят TeckFire.

След това технологичният сайт Geekbench анализира няколко модела iPhone с различни версии на операционната система iOS и открива, че някои от тях изглежда са били умишлено забавени.

Сега Apple потвърди, че прави промени в iOS, за да управлява стари литиево-йонни батерии в някои устройства, тъй като с годините те се изхабяват.

"Литиево-йонните батерии губят капацитет да доставят върхови потребности от ток в студено състояние, например, когато имат малко заряд или са стари, което може да доведе до неочаквано спиране на устройството с цел защита на електронните компоненти", се казва в съобщението на компанията.

"Миналата година пуснахме функция за iPhone 6, iPhone 6s и iPhone SE, за да предотвратим неочакваното изключване на телефоните при посочените по-горе условия", допълват от Apple.

"В момента разширихме обхвата на тази функция за iPhone 7 с iOS 11.2 и планираме да добавим поддръжка й и на други устройства в бъдеще", се казва още в изявлението.

"Целта ни е да предоставим най-добрите условия за употреба на клиентите си".

Замяната на стара батерия може да върне скоростта на старите телефони. Цената на такава услуга във Великобритания струва 79 паунда, а в САЩ - 79 долара, допълва ВВС.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg