„Аурубис“ ще инвестира още 260 млн. лв. за модернизация

Медодобивният завод в Пирдоп е най-големият данъкоплатец, като за миналата година той отчита рекордна печалба от 393.6 млн. лв.

„Аурубис“ ще инвестира още 260 млн. лв. за модернизация

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

3887 ~ 3 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

„Аурубис България“ ще инвестира още 260 млн. лв. в модернизацията на завода през следващите четири години. Развитието е в три основни направления – ново технологично оборудване, опазване на околната среда, инсталации и модернизация на инфраструктурата на завода на площ от 4.2 кв. км.

В края на тази година завършва поредната инвестиционна програма в размер на 180 млн. евро, с което общите вложения от приватизацията насам достигнат 1.2 млрд. лв. Това съобщи изпълнителният директор на Тим Курт по време на двойния празник в завода – 60-годишнината от създаването на предприятието и Денят на металурга. Събитието събра много гости и те имаха удоволствието да научат както важни моменти от историята на успеха на медодобивният завод в Пирдоп, така и повече за постиженията на металургичната индустрия в България.

Ето какво говорят числата за разцвета на българската металургия, отчетени от Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия: В металургията пряко са заети 13 400 души. Около 60 хил. са косвено ангажираните в нея. В последните две десетилетия в сектора са инвестирани 4.2 млрд. лв. в модерни технологии, гарантиращи ефективност, високи екостандарти и конкурентоспособност.

„Аурубис България“ произвежда 18% от анодната мед и 8% от катодната мед в Европа. През 2017 г. в страната са произведени близо 1 млн. тона стоманени изделия от „Стомана индъстри“ и „Промет стийл“. Над 100 хил. тона са произведените алуминиеви сплави. Над 100 хил. тона оловни сплави е продукция на КЦМ, "Монбат рисайклинг" и "Ел Бат", а производството на цинк в пловдивския завод достига 74 хил. т след направените инвестиции в модернизация и разширяване на инсталациите. Рекордно е производството „София мед” и то достигна 72 хил. т. В момента България държи 6% от производството на олово в Европейския съюз и 4% от цинковото производство. Цифрите сочат още 3,8 млрд. лв. положителен търговски баланс от металургията. Браншът потребява 17% от електроенергията и 9% от газа в страната. На металургичния бранш дължим 1,1 млрд. лв. от добавената стойност, създадена у нас през 2017-а. Металургията отчита обща произведена продукция за 9,6 млрд. лв. и положителен външнотърговски баланс от 3,8 млрд. лв.

В страната „Аурубис“ е втората по големина компания с приходи от 5.5 млрд. лв. за 2017 г., но е и най-големият данъкоплатец - за миналата година дружеството отчита най-високата си печалба в размер на 393.6 млн. лв. Високите резултати се постигат с участието на 860 души, работещи в предприятието. Данните сочат още, че компанията осигурява 9% от износа и 6% от вноса на България. Но отвъд финансовите резултати, по-важни за хората от района са екологичните постижения, които коренно са променили пейзажа. Затова и компанията се превръща във все по-желан работодател. В резултат на технологичната модернизация от 2000 г. досега праховите емисии са намалели 255 пъти, а серните  - 25 пъти. В световен мащаб заводът на "Аурубис" в Пирдоп е с вторите най-ниски емисии на серен диоксид – 5 кг на тон мед. Изпреварва го само заводът от групата Aurubis в Хамбург (4 кг/т мед).

Сред официалните лица на празника беше вицепремиерът Томислав Дончев, който призна, че компанията заема челно място като инженерна мисъл и мениджмънт, благодарение на което тя се оказва и най-добър данъкоплатец. Според него от държавата се очаква по-малко да пречи и повече да помага. И най-ценната подкрепа според него би била чрез образованието и добре подготвените кадри. А министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пък призна, че „Аурубис България“ е пример за социално отговорна политика. Независимо че секторът на металургията е с висок производствен риск, се наблюдава трайна тенденция към намаление на общия брой на трудовите злополуки. За десет години броят на инцидентите на работното място се е понижил повече от три пъти, отбеляза министър Петков.

Посланикът на Германия в България Н. Пр. Херберт Салбер отбеляза, че 60-годишната история на успеха на медодобивния завод в Пирдоп, превърнал се от МДК „Георги Дамянов” в „Аурубис”,” показва колко ползотворни може да са двустранните връзки. Той призна, че обича такива истории на успеха, още повече че „Аурубис” ще продължи тази история с нови инвестиции.

Гостите имаха възможност да разгледат завода, да видят медното производство и начина, по който се депонира отпадъка при очистването на водите. Филмът „Медното сърце на България. Пътят продължава”, създаден от екипа на Деси Тенекеджиева, разбуди емоциите и на хората, допринесли с труда си за успехите на завода, но и на гостите. Инвестицията на още 260 млн. лв. в следващите 4 години предвещава историята на успеха на "Аурубис България" да продължи.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg