Българите са най-притеснени за финансовото си бъдеще в ЕС

Това показва проучване на Eurofound „Живот, работа и COVID-19“

Българите са най-притеснени за финансовото си бъдеще в ЕС
1068 ~ 2 мин. четене

Европа се бори да отговори на кризата, причинена от пандемията COVID-19, но голяма част от европейците не поглеждат с оптимизъм към бъдещето. Това показват първите резултати от  онлайн проучването на Eurofound „Живот, работа и COVID-19“. 

Респондентите съобщават за високи нива на самотност, съчетани с ниски нива на оптимизъм за бъдещето си. Като цяло хората показват известно намаляване на благосъстоянието си. Граждани от всички държави членки също отбелязват много ниски нива на доверие в ЕС и в техните национални правителства. Констатациите от проучването потвърждават и ръста на хората, които работят от вкъщи и очертават нарастващ брой на хората с чувство на несигурност по отношение на работата им с драстично намаляване на работното време. Проучването показва настоящата картина на европейците от 27-те държави членки, които виждат, че икономическото им състояние се влошава и са силно загрижени за своето финансово бъдеще.

Страховете на хората за тяхното финансово бъдеще варират значително в отделните държави членки, като най-ниските нива на тревожност се отчитат в Дания (10%) и най-високи в България (62%). Общо почти 40% от европейците отчитат финансовото си състояние за по-лошо, отколкото преди пандемията.

Една четвърт от анкетираните също съобщават, че са загубили работата си временно или постоянно, а според проучването най-засегнати са младите мъже. Половината от анкетираните свидетелстват за намаляване на работното си време, особено в Румъния, Италия, Франция, Кипър и Гърция. Северните страни отчитат най-малкото намаление на работното време.

Нивата на доверие в здравните системи също се променят, но най-силно засегнатите от пандемията – като Белгия, Италия, Испания и Франция – отчитат доверие в здравните системи над средното за ЕС. Анализът на данните показва, че тези четири проевропейски страни обаче вече отбелязват много ниски нива на доверие в ЕС след Covid-19, повдигайки основни въпроси относно възприеманите действия на Брюксел по време на кризата.

В изследването „Живот, работа и COVID-19“ са участвали над 85 000 души в цяла Европа. Тези първи резултати подчертават влиянието на пандемията COVID-19 върху качеството на живот и работа на хората. Окончателните резултати относно въздействието на тези промени във времето ще бъдат публикувани през септември.

Подкрепи Economic.bg