Reuters: България ще емитира €2 млрд. дълг на международните пазари през май

Министерството на финансите ще използва същите 4 международни банки, които организираха последните глобални емисии през 2016 г.

Reuters: България ще емитира €2 млрд. дълг на международните пазари през май

Снимка: Economic.bg/Архив

4040 ~ 2 мин. четене

България е избрала Citi, JP Morgan Chase, BNP Paribas и Unicredit да ръководят пласирането на облигации на глобалните пазари. Стойността на планираната емисия е над 2 млрд. евро (2.17 млрд. долара), съобщава Reuters, позовавайки се на двама източници, запознати с процеса, но искат да останат анонимни.

Най-бедната страна членка на Европейския съюз, която обаче е и една от страните с най-нисък дълг спрямо БВП, трябва да финансира тази година дефицит, равняваща се на 3% от брутния вътрешен продукт, и да задели ликвидни буфери, за да понесе икономическите последици от коронавирусната пандемия, пише агенцията.

България се нуждае от допълнително финансиране на стойност 4.5 млрд. лв. тази година и поради това актуализира Закона за бюджета за 2020 г. В новата фискална рамка е заложен нов таван на дълга - до 10 млрд. лв. за тази година, припомня Reuters.

„България избра четири банки да ръководят новото емитиране на облигации - същите, които управляваха последната й глобална продажба на облигации през 2016 г.“, съобщава един от източниците на изданието. 

„Продажбата на облигациите може да се състои още следващия месец и може би ще се равнява на над 2 млрд. евро, но размерът, падежът и графикът ще зависят от пазарните условия“, допълва втория източник на изданието.

От министерството на финансите са отказали коментар по темата пред Reuters. Изданието припомня и думите на финансовия ни министър Владислав Горанов от интервюто му пред bTV, в което той казва, че вдигането на тавана за новия държавен дълг цели да гарантира, че България може да излезе на пазарите, когато условията са благоприятни и да бъде подготвена за още по-лоши от прогнозите последици от кризата.

„Предпочитам да имаме достатъчно ликвидни буфери в бюджета, така че да сме сигурни, че всички разходи и основно разходите за здравеопазване, пенсиите на хората, армията, полицията и учителите са гарантирани“, отбеляза Горанов.

България, която се надява да се присъедини към „чакалнята“ на еврозоната тази пролет, от началото на годината досега е емитирала ДЦК на стойност 1.2 млрд. лв. на вътрешния пазар. Страната ни планира да продаде още 200 млн. лв. в петгодишни държавни ценни книжа на 27 април.

Рейтинговите агенции S&P и Fitch дават инвестиционен рейтинг "ВВВ" на България с положителни перспективи и съобщиха, че влизането в „чакалнята“ на еврозоната може да доведе до ново повишаване на оценката им, припомня Reuters.

Подкрепи Economic.bg