Баница с късмети - една неостаряваща традиция
Най-разпространената рецепта за баница е тази с плънка от яйца и сирене
~ 1 мин.
Българската кухня е една от най-богатите и
разнообразни кухни в света. Въпреки това, когато говорим за традиционни
български ястия несъмнено „баница“ е
първото нещо, което ни изниква в главата. Надали има човек, който може да обори
твърдението, че по-хубаво от домашно приготвената баница на баба няма.
Баницата
се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка. Съществуват няколко различни
варианта на баницата. Според това как са подредени пластовете баница тя може да
бъде вита или наложена, а според вкуса баницата бива сладка и солена. Въпреки
различните вариации на баницата, най-разпространената рецепта за баница е тази
с плънка от яйца и сирене.
В миналото баницата е присъствала на българската трапеза
почти на всеки празник. В наши дни баницата е сред любимите ястия на малки и
големи. По традиция на коледната трапеза заедно с постните ястия на масата
нареждаме и любимата баница с късмети.
В традиционното българско ястие се
поставят толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата.
Във всяко парче баница трябва да има различен късмет. Легендата разказва, че
късметът, който е в парчето, което сме избрали ще бъде нашият късмет през
новата година.
Най-често срещаните късмети са здраве, късмет, любов и пари. За
по-разчупена атмосфера на празника съществуват и различни вариации като нова
къща например, нова кола, нова работа и т.н.
Задължителен късмет в баницата е и
желязната пара, на стойност един или два лева, която се слага само в едно от
парчетата. Смята се, че този, който избере това парче ще бъде най-богат през
следващата година.