Bayer придобива Monsanto в сделката на годината

Създава се най-големият производител на семена и пестициди в света

Bayer придобива Monsanto в сделката на годината
3926 ~ 1 мин. четене

Както се и очакваше, немската химическа и фармацевтична компания Bayer официално ще придобие американския си конкурент Monsanto, пише Financial Times.

Съобщава се, че за всяка акция на американската компания Bayer ще плати $128, така че общата сума на сделката е $66 млрд. В допълнение, компанията одобри комисионна от $2 млрд. в случай на неизпълнение на договора.

FT отбелязва, че сделката с Monsanto ще създаде най-големия производител на семена и пестициди в света. Тя също така ще бъде най-голямото придобиване, правено някога от немската фирма. Споразумението се очаква да бъде приключено официално до края на 2017 г.

Акциите на Bayer са нараснали с 3% на фона на новината за споразумението, се казва в изявление. Новата компания ще се конкурира с DuPont Co. и Dow Chemical Co., които обявиха сливането си през декември. Общите приходи на двете компании през 2015 г. са в размер на 23 милиарда евро. Очаква се, че синергията от сливането да възлиза на $1,5 млрд. през четвъртата година след сливането.

Bayer възнамерява да плати за сделката в брой и акции. По-специално, компанията ще получи мостов заем за сделката от пет банки (Bank of America, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC и JPMorgan Chase), в размер на 57 милиарда долара. 

Преговорите за сливане на двете компании започнаха в средата на май 2016 г. В навечерието на сделката Bayer отново вдигна офертата за покупка, която бе изключително важна стъпка към сделката.

Подкрепи Economic.bg