БДЖ дава 350 млн. лв. за нови влакове

През есента холдингът ще обяви обществена поръчка за нов подвижен състав

БДЖ дава 350 млн. лв. за нови влакове
3536 ~ 1 мин. четене

През есента БДЖ ще обяви поръчка за закупуване на нови мотрисни влакове. Общо за следващите 10 г. компанията ще купи нов подвижен състав за 350 млн. лв.

 „За определянето на параметрите какъв да бъде подвижният състав и на какви характеристики да отговаря работи екип от специалисти от БДЖ, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и Министерство на транспорта, заедно с експерти от Висшето транспортно училище (ВТУ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Техническия университет“, заяви в интервю изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров. 

До края на месец юли те трябва да излязат с предложение какъв тип мотрисни влакове са необходими на железниците за следващите 15-20 години. В края на месец септември или началото на октомври ще стартира обществена поръчка за закупуването на тези нови мотрисни влакове, допълни Владимиров.

Все още е в процес на обсъждане за колко влака да бъде обявена поръчката. „Различните видове мотриси са на различна цена, така че съобразено с наличния финансов ресурс и необходимостите от подновяване на подвижния състав, тепърва предстои да бъде уточнена и точната бройка за поръчката“, допълни изпълнителният директор.

Според него технологичният срок на изработване на влаковете е 24 месеца, т.е. след около три години, ако всичко върви така както е планирано, би трябвало клиентите на БДЖ вече да се возят в нови влакове.

Подкрепи Economic.bg