Близо 900 000 испанци са загубили работата си заради вируса

В данните не влиза бройката на временните съкращения

Близо 900 000 испанци са загубили работата си заради вируса

Двойка спортува на покрива на сграда в Барселона

Снимка: БТА

344 ~ 2 мин. четене
Испания е загубила близо 900 000 работни места, над половината от които временни, след като в средата на март страната обяви извънредни мерки за борба с епидемията от коронавирус. Това показват данните на социалното осигуряване в четвъртък, цитирани от Reuters.

Испания, която отчита втората най-висока смъртност в света поради болестта след Италия, забрани от 14 март всички излизания, освен съществените. Тази седмица правителството допълнително засили блокадата със забрана всички, освен заетите на първа линия, да напускат дома си, за да работят.

Данните показват, че 898 822 испанци са загубили работата си от началото на ограничителните мерки. Около 550 000 от тях са временни работници.

Броят на официално регистрираните като безработни в Испания нарасна до 3.5 милиона през март, най-високото ниво от април 2017 г. Тези данни не включват всички нови загуби на работни места, тъй като не всички все още са официално регистрирани като безработни.

Нито данните за социалното осигуряване, нито за безработицата включват така наречените „ERTE“ временни съкращения, при които компаниите, които са изправени пред финансови затруднения, могат временно да прекратят трудовия договор на свои служители.

Много компании, включително автомобилни заводи и други големи бизнеси, прилагат такива временни мерки за съкращения през последните седмици.

„Това е огромен проблем и имаме двойно предизвикателство: да се преборим с епидемията и да не допуснем икономическата дейност да умре. Ще трябва да работим за възобновяване на икономиката, след като успеем да овладеем епидемията “, заяви министърът на транспорта Хосе Луис Абалос пред радио RNE.

Март обикновено е силен месец за заетостта в Испания, тъй като бележи началото на ваканционния сезон, като много хора намират временна работа, по-специално в сектора на хотелиерството. Хотелите, ресторантите и баровете обаче в момента са затворени заради мерките срещу епидемията.
Подкрепи Economic.bg