Блокирането на световната икономика изисква по-предпазлива инвестиционна политика

От критично значение е колко дълго ще продължи карантината

Блокирането на световната икономика изисква по-предпазлива инвестиционна политика

Снимка: Unsplash

1000 ~ 3 мин. четене

Драстични мерки за удържане на епидемията бяха предприети в Европа, а САЩ изглежда ще ги последват. Именно благодарение на тях се наблюдава значителен спад на нови случаи на зараза в Китай и Южна Корея. Пекин вече започва да смекчава карантината в най-засегнатата област Хубей, където за последните дни има само един нов случай.

Междувременно в САЩ доброволци тестват първата ваксина срещу COVID-19, а още 3 компании се включват с новосъздадени такива.

Наскоро публикувани данни от Китай обаче показват, че икономическите щети са по-големи от първоначално очакваните. В същото време Саудитска Арабия влезе в ценова война с останалите производители на петрол, натискайки котировките надолу, което оказа негативен ефект над инвестициите в сектора.

Според анализаторите на "ОББ Асет Мениджмънт" икономическата активност ще се свие през първите две тримесечия в Европа и САЩ, като тенденцията ще е по-сериозна през втората четвърт. Олекотяването на карантината, както и предприетите мерки за стимулиране на икономиката обаче говорят за евентуално възстановяване едва през втората половина на годината.

В процес на изчакване

Допускайки, че тази ситуация ще бъде с временен ефект, движението на цените на акциите през тези дни предлага нови възможности. Това обаче не означава, че участниците на пазарите ще ги забележат толкова бързо.

Все още предпочитанията на инвеститорите са към сигурността на държавните облигации, дори при равнища на доходи, които не компенсират инфлацията, а акциите все още са табу, въпреки че в ценовите им равнища вече са включени крайно негативни сценарии.

Новопостъпващите новини през следващите месеци вероятно ще останат негативни. Икономическите индикатори ще останат под натиск, а печалбите на компаниите ще намалеят.

Спадът в цените на акциите през последните седмици драстично е променил и пропорциите в портфолиата на ОББ Асет Мениджмънт – вече има по-отбранителни акции като сектори и географски райони. Избрани са развиващите се пазари, където вирусът вече преминава, а към експозицията си с европейски акции дружеството е по-внимателно.

Несигурността спря възходящия пазар

Въпреки че опитът от Китай и Южна Корея ни дава добри насоки, все още се знае твърде малко за вируса, за да прогнозираме как ще се развие ситуацията през следващите месеци. Рано е да бъде извършена адекватна оценка и на ефекта върху икономиката. От критично значение тук е колко дълго ще продължи карантината, но виждаме региони, където тя вече бива олекотена.

Няколко пъти е доказвано, че капиталовите пазари не обичат подобни сценарии. През последните седмици видяхме класическото „бягство“ към защитни активи.

Отчитайки спад до нивата от 2009 година, пазарите изглеждат по-уравновесени като очакваното свиване в производството вече е отчетено в цените. По-сигурните държавни облигации се търсят активно от инвеститорите, натискайки доходността по тези инструменти до едни от на-ниските нива.

Невиждан ефект, но и невиждани мерки

Правителствата предприемат много силни мерки за помощ не само на здравната система, но и на икономиката и капиталовите пазари – Фед намали лихвените равнища с 1.5% до равнище съвсем малко над 0%, а ЕЦБ се насочи към увеличаване на програмата за купуване на облигации и насърчаване отпускането на нисколихвени заеми на предприятия.

Компаниите получиха подкрепа и от нови бюджетни стимули. За момента все още координацията се уточнява, но почти навсякъде се отлагат плащанията на данъчни и други задължения и се създават гаранционни фондове. Федералното правителство на Германия например обяви 500 млрд. евро за кредитни гаранции и даде ясна индикация, че при нужда ще окаже допълнителна подкрепа. Лидерите на G7 постигнаха споразумение за координация на борбата с Covid-19 и да се ограничи възможността за монополизиране на евентуална ваксина. МВФ подготвя заемен фонд от 1 трлн. долара, а Великобритания анонсира пакет от нови допълнителни 330 млрд. лири като помощ за бизнеса.

Подкрепи Economic.bg