Бомбена експлозия в центъра на Берлин (обновена)

Кола-бомба е избухнала в движение

Бомбена експлозия в центъра на Берлин (обновена)
4004 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Кола-бомба се е взривила в центъра на германската столица Берлин. Шофьорът е мъртъв, съобщи BBC, позовавайки се на информация от германската полиция. По последни данни целта на нападението вероятно е била убийство на водача на колата, пише BBC, позовавайки се на немската прокуратура. 

"Ние изхождаме от факта, че това е бил опит за убийство, тъй като взривното устройство е било прикрепено под автомобила", съобщи представител на берлинската прокуратура Мартин Щелтнер.

Установена е и самоличността на загиналия водач. Жертвата е 43-годишен мъж от турски произход.

По думите на прокурора, през 2008 г. той е бил обект на разследване във връзка с трафик на наркотици, незаконно организиране на хазартни игри, както и фалшификация на банкноти. Щелтнер изключи версията за терористичен атентат. 

Полицията допълва, че не е открила други взривни вещества около мястото на произшествието. Според разследващите, има "подозрения за участие в организираната престъпност". В момента действията са насочени към установяването на самоличността на хората от обкръжението на водача на взривения автомобил.

Полицията също така не изключва варианта, че човекът е бил случайна жертва на опит за убийство, което може би е организирано срещу друг човек. Жертвата не е бил собственик на колата: тя принадлежи на жена, която според полицията също е с турски корени.

По-рано бе съобщено, че взрив е избухнал около 8 часа местно време в района на двореца Шарлотенбург. Полицай на мястото на инцидента заяви, че колата се е взривила, докато се е движела по ул. Бисмаркщрасе в сутрешния час пик. Експлозията е вдигнала превозното средство във въздуха, информираха от полицията в социалната мрежа Twitter.

Следователи коментират, че причината за взрива са експлозиви и колата, и районът около нея се проверяваха за още взривни вещества. Органите на реда отцепиха района на мястото на инцидента и призоваха живущите там да затворят прозорците си и да стоят далеч от тях.

По случая е започнато разследване. Полицията продължава да установява причините за инцидента.

Подкрепи Economic.bg