Борисов: До края на април кандидатстваме за ERM-2

Премиерът заяви, че е убеден, че ще бъдем приети

Борисов: До края на април кандидатстваме за ERM-2
9058 ~ 1 мин. четене

До края на април ще кандидатстваме за "чакалнята" на еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов днес след посещението си в цех за производство на маски.

По думите му страната ни ще кандидатства заедно с Хърватия със спазване на всички критерии до този момент. „Ще бъдем приети и тогава ще ни разрешат суапови плащания и ще се закачим към основния „водопровод“ в ЕС“, каза Борисов.

Тези държави, които са в еврозоната и "чакалнята" ще разполагат с милиарди евро за възстановяване, а тези, които не са, ще трупат дългове, обясни премиерът.

В началото на годината плановете бяха България да е част от валутно-курсовия механизъм (ERM II) до 30 април. Това бе декларирано многократно от Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Заедно с това страната ни трябва да влезе в тясно сътрудничество с единния банков надзор. 

В края на февруари обаче след среща на Борисов със зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис стана ясно, че страната ни ще забави кандидатстването с няколко месеца и обяви нов срок – края на юли 2020 г.

Подкрепи Economic.bg