Британската easyJet съкращава до 30% от персонала

Компанията ще намали и броя на самолетите, с които оперира

Британската easyJet съкращава до 30% от персонала

Снимка: EasyJet

544 ~ 2 мин. четене
Британската нискотарифна авиокомпания easyJet заяви, че планира да съкрати до 30% от персонала си, или 4500 работни места, и да свие флота си, за да е в съответствие с по-малкия пазар, който ще произтече от пандемията от коронавирус, предава Reuters.

EasyJet, в която работят над 15 000 души в осем държави в Европа, заяви, че през следващите дни ще започне процес на консултации със своя персонал, обявявайки доста по-късно от много свои конкуренти съкращаване на работни места в резултат на COVID-19.

Освен това компанията прави доста по-големи съкращения спрямо своите конкуренти в нискобюджетната ниша - Ryanair заяви, че ще освободи 15% от персонала си, докато Wizz намалява работната си сила с 19%.

Епидемията от коронавирус постави авиокомпаниите по целия свят на колене, заземи самолети и ги принуди да направят десетки хиляди съкращения на работни места, докато се подготвят за новата реалност на пазара на пътувания при прогнози за години на последващо възстановяване.
Ryanair, British Airways и Virgin Atlantic през последния месец обявиха 18 000 съкращения на работни места.

През този период easyJet водеше управленски битки заради опит на най-големия си акционер да изхвърли някои хора от ръководството, както и с последствията от кибератака.

Изпълнителният директор на EasyJet Йохан Лундгрен каза в изявление в четвъртък, че за авиокомпанията това е труден момент и той взима трудни решения.

„Искаме да гарантираме, че ще излезем от пандемията като още по-конкурентен бизнес от преди, така че easyJet да процъфтява в бъдеще“, каза той.

EasyJet заяви още, че ще намали флота си до около 302 самолета, което е с около 51 самолета по-малко от планираното за края на 2021 г., преди да се разрази COVID-19. Очаква се авиокомпанията да лети с около 30% от капацитета си по-късно тази година.
Подкрепи Economic.bg