Брюксел и Берлин се споразумяха за спасяването на Lufthansa

Авиокомпанията ще се откаже от осем самолета и до 24 слота в Мюнхен и Франкфурт

Брюксел и Берлин се споразумяха за спасяването на Lufthansa

Снимка: БТА

1940 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия и германското правителство постигнаха споразумение за спасителния пакет от 9 млрд. евро за Lufthansa, предават световните медии. Темата предизвика напрегнати дискусии в последните дни между германското правителство и изпълнителната власт на Европейския съюз. 

По-рано тази седмица превозвачът отказа да одобри спасителния пакет, негодувайки срещу определени условия по сделката. Недоволството бе свързано с броя самолети и слотове за излитане и кацане в Мюнхен и Франкфурт, от които ЕК искаше Lufthansa да се откаже. 

От изявлението на Lufthansa става ясно, че компанията ще се откаже от осем самолета заедно със съответните до 24 слота за излитане и кацане. Предишното предложение беше за до 72 слота. 

Германският превозвач посочва още, че правата ще са достъпни за нови конкуренти на летищата в Мюнхен и Франкфурт за година и половина. В случай, че такива не се възползват от опцията, едва тогава слотовете ще може да се предоставят за съществуващите играчи на двата аеропорта. 

Слотовете ще се разпределят на търг и на практика ще дадат възможност на конкурентите да създадат свои бази на двете летища. 

Lufthansa и останалата част от сектора на авиокомпаниите бяха силно засегнати от продължителния спад в пътуванията заради ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус. Според информацията германският превозвач губи по 1 млн. евро на час. А 90% от 760-те му самолета остават заземени. 

Спасителният пакет за германския превозвач бе лансиран преди дни. Според него правителството на Германия ще получи 20% от акциите на компанията в замяна финансовата помощ от 9 млрд. евро. 

Подкрепи Economic.bg