БСП не можа да прокара по-високи цени за малките ВЕИ производители

Става въпрос за близо 300 централи, които са построени с еврофинансиране и получават държавна субсидия

БСП не можа да прокара по-високи цени за малките ВЕИ производители
1444 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Депутатите отхвърлиха предложението на народния представител от БСП Таско Ерменков малките ВЕИ производители, изградили мощностите си с европейски средства, да получат по-високи изкупни цени. Става въпрос за централите, получили безвъзмездно финансиране по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР) и в същото време получаващи преференциални цени и от енергийния регулатор.

Идеята на Ерменков бе малките ВЕИ производители, изградени с еврофинансиране и пуснати в експлоатация след 7 ноември 2011 г., да получават субсидия, каквато получават проектите, пуснати в експлоатация преди тази дата. Т.е. да получават по-високи изкупни цени от държавата и съответно тази по-висока цена да се отрази като по-високи сметки за битовите и корпоративните потребители.

В законопроекта на Ерменков се използва датата 7 ноември 2011 г., тъй като тогава ДКЕВР има заседание, на което определя по-ниски изкупни цени за малките ВЕИ производители, субсидирани с европари и пуснати в експлоатация след тази дата.

„За“ поправката гласуваха 55 депутата, основно от БСП. Против бяха 57, основно от „Атака“, „Воля“ и ДПС, а 26 се въздържаха. На Енергийна комисия вчера поправката бе одобрена.

Енергийният министър Теменужка Петкова взе отношение по предложението. Тя обясни, че тя касае около 274 ВЕИ производители, които са получили безвъзмездна помощ по ПРСР. При определянето на преференциалната им цена обаче тази помощ не е отчетена. „Затова, през 2015 г. е направено изменение в Закона за енергетиката, с което е определена цена, до нейната справедлива стойност. Тази промяна, одобрена от Народното събрание е била потвърдена от Конституционния съд“, каза още Петкова. Тя допълни, че държавната помощ за ВЕИ производители, която вече е нотифицирана пред ЕК, е нотифицирана в тази рамка.

Според  БСП обаче санкциите трябва да отпаднат, защото тези производители нямат вина за определената им от институциите цена, а след като е трябвало да възстановят финансирането, голяма част от тях са на ръба на фалита и не могат да покриват задълженията си. „Това означава, че са заплашени 2000 работни места, много от които са в отдалечени райони и в места с висока безработица. Не сме убийци и палачи на предприятията“, каза Таско Ерменков.

За Рамадан Аталай от ДПС обаче решението е политическо и ако подкрепата бъде възстановена, ще има увеличаване на цената на електроенергията. „Всяка политическа формация ще носи си отговорността за това“, заяви още той.

Веселин Марешки, лидер на „Воля“, каза, че с предложението се създават специални условия за едни инвеститори и напомни, че „американските“ централи също нямат вина, че някой е създал преференциални условия за тях, а днес се мъчим всячески да прекратим договорите с тях.
Подкрепи Economic.bg