Бизнесът не трябва да плаща нито ден от болничните, обяви БТПП

Според работодателската организация компаниите изпълняват своя дълг за болничните, плащайки осигуровките на служителите си

Бизнесът не трябва да плаща нито ден от болничните, обяви БТПП
5330 ~ 2 мин. четене
Принципното становище на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), а и на всички организации на работодателите е, че не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични. Това гласи позицията на БТПП по повод вчерашното решение на управляващата коалиция първият ден от болничните в България да стане неплатен.

Работодателската организация заявява, че неизплащането на първия ден от болничните е важна мярка по пътя към усъвършенстването на цялостната дейност във връзка с тях, при очевидните затруднения или нежелание от контролните органи за справяне с проблема.

„Това е позната и работеща практика и в други страни. Задължително е след една година от прилагането да се направи оценка на въздействието на този нормативен акт. Готови сме, след това да обсъждаме други предложения и варианти за борба с злоупотребите с болнични листове“, гласи още становището на БТПП.

Заключението на организацията е, че най-добре би било да се изостави практиката да се плащат болничните от работодателя, защото той е направил необходимите вноски. „Различните варианти, които сме предлагали, все още са актуални – постепенно намаляване на разходите на работодателите и прехвърлянето им изцяло към бюджета на ДОО“, подчертава БТПП.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) също изпратиха становище в подкрепа на решението за болничните. „Убедено подкрепяме тази мярка, която според нас ще има за резултат ограничаване на пандемичното разрастване в последните години (от 2012 г. насам) на злоупотребите с болнични листове (2 пъти като брой и 3 пъти като разходвани средства). Обръщаме внимание, че в повечето страни членки на ЕС има период на изчакване, а във всички страни членки от Южна Европа този период е от три дни“, гласи становището на работодателската организация.


Подкрепи Economic.bg