„Булгаргаз“ ще връща „надвзети“ пари и на индустрията

Енергийната комисия прие промени в Закона

„Булгаргаз“ ще връща „надвзети“ пари и на индустрията
1088 ~ 2 мин. четене

„Булгаргаз“ ще може да върне парите за надпалтения руски газ и на бизнеса. Това стана ясно днес след приети на второ четене в Комисия промени в Закона за енергетиката.

Днес в ресорната комисия гласуваха да отпадне параграф 4 на промените в закона, който изключваше от връщането на сумите индустриалните потребители на свободния пазар. По изчисления на бизнеса става въпрос за около 45 млн. лв.

Така според промени 20 дни след решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) „Булгаргаз“ изчислява сумите за възстановяване по новите цени за стария период, след което сключва споразумения с топлофикациите, и газоразпределителните дружества. Както и с индустриалните си клиенти за срока до 31 декември 2019 г. 14 дни след подписване на споразумението газовият обществен доставчик ще възстановява парите.

Според промените в закона, ако клиентът плаща на реално потребление, в първата фактура ще му се приспадне надвзетата сума за топлинна енергия. При клиентите с прогнозни сметки разликата в цените и сумата за връщане ще се отрази в изравнителните сметки.

В едномесечен срок след превеждане на сумите газоразпределителните дружества и топлофикациите изчисляват какво има да връщат на крайните си клиенти, най-вече домакинства. Сумите ще се приспадат еднократно от сметката за месеца, в който е изчислена разликата за домакинствата на газ, както и за тези на парно, но ако имат едномесечен отчет. Ако сумата за връщане е по-голяма от сметката, приспадането продължава от следващата до изчерпването й. Колко е приспаднато от сметката се записва в отделен ред.

Припомняме, че с промените в ЗЕ се урежда как „Булгаргаз“ да върне 150-те млн. лв. на потребителите си заради по-ниската цена на руското синьото гориво и преподписания с "Газпром" договор. 

Подкрепи Economic.bg