България ще има още един сателит в Космоса през 2023 г.

Първият български сателит беше успешно изстрелян през 2017 г.

България ще има още един сателит в Космоса през 2023 г.

Снимка: Unsplash

2165 ~ 2 мин. четене

Още един български сателит се очаква да бъде изстрелян в Космоса през 2023 г. Става дума за телекомуникационния сателит Balkansat- 30B, съобщиха по време на пресконференция на BalkanSat – българска компания, която цели да изгради и оперира телекомуникационната сателитна система. 

Сателитната система ще предостави високоскоростна широколентова връзка, която може да се използва от редица институции както в държавния, така и в частния сектор. Също така системата BalkanSat 30B ще подпомогне за по-бързото развитие на дистанционните услуги в много сфери, сред които електронното образование и здравеопазване. Сателитът ще допринесе и за развитието на 5G системата в България, тъй като сателитите са най-рентабилната бекхоул алтернатива на наземните мрежи. В допълнение, сателитните системи ще имат важна роля за разширяването на комуникационното покритие върху селски и трудно достижими райони в България, както и в случаи на бедствия и аварии.

„Изстрелването на български телекомуникационен сателит ще донесе много ползи за българската икономика. Най-важното предимство на Balkansat- 30B е неговият обхват, благодарение на който ще можем да осигурим по-добра свързаност на страната. Създаваме изцяло български продукт и амбицията ни е да бъдем ключов партньор на компаниите тук и да открием високоплатени работни позиции за млади местни специалисти”, каза Виктор Стефанополи, директор „Public Affairs“ в BalkanSat, по време на днешното събитие.

„БалканСат“ ЕООД e дъщерно дружество на компания, регистрирана в Малта и притежава стационарна орбитална позиция за сателитни комуникации (FSS). В сайта на компанията става ясно, че целта ѝ е да изгради и оперира модерен сателит с висок комуникационен капацитет за предоставяне на телекомуникационни и широколентови услуги за България и Африканския континент.

Това е вторият български сателит, който ще бъде изстрелян в Космоса. Първият беше успешно изстрелян през 2017 г. - BulgariaSat-1. Той е разположен на българската орбитална позиция. С него телекомуникационна кампания ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства – аварии, в следствие на природни бедствия – земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.

Подкрепи Economic.bg