CETA може да струва стотици милиони на българския данъкоплатец

БСК е предупреждавала за опасността от години, но никой в българската администрация не е обърнал внимание

CETA може да струва стотици милиони на българския данъкоплатец

Снимка: Wikimedia

12255 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Ще гледаме как българският данъкоплатец ще плаща стотици милиони евро заради споразумението между ЕС и Канада, което българският парламент вчера прие на първо четене. Това заяви пред Economic.bg Веселин Илиев, главен директор „Международно икономическо сътрудничество“ в Българската стопанска камара (БСК).

Коментарът му е по повод ратифицираното вчера на първо четене от българския парламент Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз (СЕТА). Той определи вчерашното приемане на CETA като проблемно, тъй като се прави набързо, без особено обсъждане от депутатите.

Вчера от БСК изпратиха позиция, че има една основна заплаха за България, произтичаща от ратифицирането на CETA, и тя е създаването на нов независим съд за уреждане на спорове между канадски инвеститори и страни членки на ЕС (Investor-state dispute settlement; ISDS). Във въпросния съд всеки един канадски инвеститор (вкл. и с капитал от друга държава) ще може да осъди България за нанесени щети. Било то за въвеждане на нови искания към софтуера за отчитане на обороти (напр., Наредба Н-18) или на нови екологични изисквания, произтичащи от европейския "Зелен пакт".

„Това, което ние направихме по темата, е още миналото лято да разпратим писмо, включително и на Петър Кънев като председател на Комисията по икономическа политика и туризъм към парламента, с нашите опасения относно CETA. Никой от получателите на писмото не го отчете, така че това писмо вероятно е нашето последно усилие по темата. Оттук нататък ще гледаме как българският данъкоплатец плаща стотици милиони евро по дела в новия съд“, обобщи в днешния разговор Илиев.

Работодателската организация отбелязва, че българската администрация продължава да изпитва трудности при формулирането и отстояването на национални позиции. Твърде често се заема позицията на някой друг, най-често на „Брюксел“ като единен образ на цял ЕС. Това носи риск България да не успее да обоснове и защити своя интерес при промени в европейското законодателство, които промени евентуално засягат интереси и сключени договори с чуждестранни инвеститори. Това прави България уязвима при евентуални дела в ISDS.

Пред Economic.bg Илиев напомни, че БСК алармира за опасностите около CETA от години, още когато се заговори за ратифицирането на споразумението от страна на държавите членки на ЕС. С времето обаче се видяло, че тази българската администрация няма капацитета да елиминира заплахата.
Подкрепи Economic.bg