Чикаго може да въведе безусловен базов доход

В момента проектът се обсъжда от общинските съветници в града

Чикаго може да въведе безусловен базов доход

Снимка: Pixabay

1332 ~ 1 мин. четене
Чикаго може да стане най-големият град в САЩ, който ще тества програма за безусловен базов доход, ако местното правителство приеме ново предложение да започне да отпуска по $500 на месец за някои домакинства.

Градските съветници изразиха подкрепата си за законодателство, което ще изпробва схема за базов доход за 1000 семейства в Чикаго.

Законопроектът, предложен от съветничката Амея Пауар, получи подкрепата на 36 от 50-те съветници, които гласуват местните закони, пише Бизнесинсайдър.

Сега предстои проектът да бъде обсъден от съветниците в комисията по развитие и одит на работната сила в града. Ако достатъчно членове подкрепят плана, той ще бъде представен пред Общинския съвет за гласуване.

Законите в Чикаго позволяват на кмета да наложи вето, ако не одобрява решението, но то може да бъде отменено от мнозинство от две трети в съвета.

Пауар изрази надежда, че кметът и общинският съвет ще подкрепят предложението й.

В Аляска вече е въведена схема за универсален базов доход, според която на граждани се отпускат до 2000 щатски долара се отпуска на гражданин годишно от държавен фонд. 

Други общини в САЩ също се опитват да изпробват универсален базов доход с 18-месечен тестови период. Такава програма ще стартира за 100 семейства в Стоктън, Калифорния, през 2019 г.

Финландия започна проект за универсален базов доход в началото на 2017 г., като даваше на 2 000 безработни финландци сума на стойност 560 евро на месец. Имаше план обхватът на програмата да се разшири, за да обхване и работещи, но схемата бе прекратена в полза на други проекти за социално подпомагане.
Подкрепи Economic.bg