Държавата, която забранява Facebook за месец

Темата повдига въпроса за сигурността и фалшивите новини, но и за цензурата в социалните мрежи

Държавата, която забранява Facebook за месец
2996 ~ 3 мин. четене
Една държава планира любопитна мярка, за да се справи с тревожните странични ефекти на социалните мрежи - ще спре достъпа до Facebook за месец. Решението е на Папуа-Нова Гвинея - най-близката съседка на Австралия, пише "Бизнесинсайдър".

Месечната забрана ще позволи на правителството да проучи как се използва социалната медийна платформа и по-специално - да насочи вниманието си към разпространението на фалшиви новини и фалшивите профили в мрежата.

"Това време ще позволи събирането на информация, за да се идентифицират потребителите, които се крият зад фалшиви акаунти, потребителите, които качват порнографски изображения, потребителите, които публикуват фалшива и подвеждаща информация във Facebook, за да бъдат филтрирани и премахнати", каза министърът на комуникациите Сам Базил пред местното издание Post-Courier.

"Това ще позволи на хората с истинска идентичност да използват отговорно социалната мрежа", каза той, като добави, че не е определена конкретна дата за изпълнение на решението.

"Не можем да позволим злоупотребата с Facebook да продължи в страната", каза Базил.

По-рано тази година Шри Ланка временно забрани Facebook, както и WhatsApp и Instagram, след като в мрежите бяха публикувани съобщения с цел подбуждане към насилие срещу мюсюлманското население в страната по време на обявено извънредно положение.

Загрижеността на властите в различни държави достигна сериозни нива, след като в Мианмар заподозряха значителна роля на Facebook в призиви за геноцид. Служителите на ООН заяви през март, че Facebook "съществено е допринесла за нивото на несъгласие и конфликти в обществото".

Изследовател на ООН също така заяви, че "Facebook се превърна в звяр".

Проблеми възникнаха и в Камбоджа, където страницата на Facebook на премиера има 10 милиона харесвания, въпреки че страната има по-малко от 16 милиона избиратели. Камбоджански опозиционен лидер тогава изправи Facebook пред съда в Калифорния с надеждата да получи информация за това откъде идват профилите, които са харесали страницата на премиера.

Миналата година Камбоджа беше една от страните, в които Facebook направи тест за промяна на нюз фийда, като постави съдържанието на издателите на новини на отделна страница - ход, който се появи в резултат на правителствени мерки срещу независимите медии.

"Изненадващо е, че Facebook използва група от по-слабо развити страни като морски свинчета за експериментите си, особено след като доказателствата показват, че това разделение на новините вероятно ще има широки и вредни последици за местния публичен дискурс и местния медиен пазар", коментира тогава Фил Робъртсън, заместник-директор на отдел "Азия" в организацията за човешки права Human Rights Watch.

Но и цензурата процъфтява

Част от аргументите за предложеното от Папуа Нова Гвинея спиране на социалната мрежа за месец е да има време за прилагане на закона за престъпленията в киберпространството, така че "извършителите да могат да бъдат идентифицирани и таксувани по съответния начин".

Законът, приет през 2017 г., получи похвала за фокуса върху сигурността на данните и мрежата. Но групите за защита на правата на човека са загрижени, че това би позволило на правителството да предприеме мерки срещу критиките и да облекчи пътя към цензурата.

Клеветническото съдържание, обидните публикации и публикациите, подбуждащи към размирици, могат да бъдат наказани с до 25 години затвор.

Миналата година председателят на избирателната комисия в страната Патилиас Гамато изкара от съда разпореждане да бъде спрян блогър, който в свои публикации го наричаше "Домато".

В Тайланд редовно се издават заповеди за арест на хора за публикации във Facebook и YouTube. Един човек бе осъден на 30 години за обида на монархията във Facebook през 2015 г., а друг бе осъден на 10 години за коментари, направени в частен чат на Facebook Messenger.

Полицията в Камбоджа също наблюдава публикациите във Facebook. Сред многобройните инциденти през последните години е случай на човек, който бе арестуван в сватбения си ден през февруари, защото нарекъл правителството "авторитарно" във видеоклип във Facebook.

По-рано тази година Малайзия въведе закон срещу фалшивите новини и миналия месец осъди датски гражданин за видеоклип в YouTube, който включва критика към полицията, която, според властите, не била оправдана. Новото правителство на страната се очаква да отмени закона през юни.

Президентът на Камбоджа се смята, че също готви подобен закон.

Папуа Нова Гвинея може да създаде собствена социална мрежа

В Папуа Нова Гвинея министър Базил изглежда малко разтревожен от бъдеще без Facebook, което предполага, че страната може да разгледа и възможността за създаването на социални мрежи за своите граждани.

"Ако има нужда, можем да съберем местните разработчици на приложения, за да създадем сайт, който да е по-благоприятен за хората от Папуа-Нова Гвинея да комуникира в страната и в чужбина", каза той.
Подкрепи Economic.bg