Държавата не успя да пласира облигации за 200 млн. лева

Финансовото министерство отхвърли всички 9 поръчки

Държавата не успя да пласира облигации за 200 млн. лева

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

3548 ~ 1 мин. четене
Поредният опит на правителството да поеме нов дълг за 200 млн. лв. под формата на петгодишни ДЦК завърши с неуспех. Министерство на финансите отхвърли всички постъпили поръчки, съобщава Българската народна банка, която организира аукциона. 

Правителството обяви, че ще опита да пласира съкровищни облигации на вътрешния пазар на 16 парил. Това щеше да е седмата емисия за тази година. 

Припомняме, че Министерството на финансите предложи за продажба съкровищни облигации в размер на 200 млн. лв. и лихвен процент 0.01% годишно.

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 263 300 000 лв. Не бяха подадени несъстезателни поръчки от първичните дилъри. Постигнатият коефициент на покритие е 1.32. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 97.45 лв. на 100 лв. номинал, на която съответства среднопретеглена годишна доходност в размер на 0.56%.

Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип, се казва още в съобщението на БНБ.

Подкрепи Economic.bg