Държавният дълг се е свил с 2.3 млрд. лв. за една година

Консолидираните задължения на публичния сектор са се свили до 25 млрд. лв.

Държавният дълг се е свил с 2.3 млрд. лв. за една година
2261 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
България е преодоляла пиковия момент по отношение на публичната си задлъжнялост. Консолидираният държавен дълг на страната през 2017 г. се е свил до 25.4% от общия размер на брутния вътрешен продукт (БВП). Това е с близо 4 пр. пункта под нивото от предходната година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Причините за голямото намаление на процента са две. На първо място това е значителното номинално покачване на БВП – с 4.5 млрд. лв. за една година. Има обаче и свиване на самия размер на публичния дълг. Докато през 2016 г. той е бил 27.3 млрд. лв., година по-късно стойността му е паднала до 25 млрд. лв.
Номиналното намаление на дълга стана възможно благодарение на излишъка в консолидирания бюджет, който отчете страна през 2016 и 2017 г. Министерството на финансите регистрира преизпълнение на приходите над разходите в размер на около 2.5 млрд. лв. за двете години.

Въпреки намалението с 2.3 млрд. лв. на дълга за 2017 г., неговата стойност все още е по-висока от 2014 г., когато с фалита на Корпоративна търговска банка и ликвидните проблеми на Първа инвестиционна банка (ПИБ) започна финансовата криза в България. Тогава правителството взе няколко заема, за да изплати гарантираните по закон влогове в КТБ и да подкрепи ПИБ с държавен депозит от 1.2 млрд. лв. Трябваше да се покрива и голям бюджетен дефицит през тези две години, а също така дойдоха два големи падежа на външен дълг.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg