Депутатите окончателно забраниха частните лотарии

Гласуването на второ четене на промените в Закона за хазарта бе вкарано извънредно в дневния ред на парламента

Депутатите окончателно забраниха частните лотарии

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

6814 ~ 2 мин. четене
Депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които частните лотарии в България се забраняват. Занапред „игри на късмета“ ще се предлагат единствено от „Български спортен тотализатор“. Гласуването на поправките бе вкарано в дневния ред на Народното събрание за днес извънредно по предложение на вносителя на законопроекта Валери Симеонов. Промените бяха приети без особени дебати.

От деня на влизането в сила на закона лицензите за организиране на лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавното предприятие "Български спортен тотализатор", се прекратяват. Ще бъде преустановено и разпространението и продажбата на билети, фишове, талони от организатори, различни от Български спортен тотализатор.

Прекратяването на лицензите на действащите лотарии ще стане веднага след обнародването на закона в „Държавен вестник“, което ще се случи до три дни след приемането му в парламента. Хората, които все още очакват да им бъдат изплатени печалби, ще си ги получат от съответния хазартен оператор.

Валери Симеонов обясни, че няма как държавата да се окаже заложник в тази ситуация, каквито опасения се появиха – че печелившите ще съдят държавата. „В случая не става въпрос за изплащане на бъдещи тиражи. Те са спечелени от вече минали, за които парите са събрани“, категоричен бе лидерът на НФСБ.

Билетите и фишовете, които не са продадени до влизането в сила на закона, ще се унищожат до 31 декември 2020 г.

Окончателно приетите промени в Закона за хазарта също така забраняват продаването на талони за лотария в търговски обекти и в близост до училища. БСТ ще може да организира лотарийни игри единствено в собствени пунктове или пунктове под наем, които са обособени като места специално за тази цел.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg