Депутатите и министрите без заплати докато трае извънредното положение

Парите ще бъдат дарени на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса

Депутатите и министрите без заплати докато трае извънредното положение

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

6098 ~ 2 мин. четене

Депутатите и министрите ще останат без заплати за времето от 1 април до края на извънредното положение. Това приеха народните представители след над 10-часови дебати в Народното събрание днес за намаляване на възнагражденията им, за промените в бюджета и за мерките по време на извънредното положение.

Предложението, което обхваща и членовете на политическите кабинети на министрите, както и шефовете на изпълнителни и държавни агенции. Решението беше прието единодушно със 170 гласа "за".

Според текста, след като от възнагражденията на депутатите бъдат направени удръжки за данъци и осигуровки, останалите суми ще бъдат дарени директно на Министерството на здравеопазването за борбата с коронавируса.

Предложението дойде от ГЕРБ, след като преди това при дебатите днес народните представители излязоха с разнопосочни идеи, които предизвикаха остри и разпалени дискусии. 

Първоначално ГЕРБ предложиха заплатите на депутатите да се замразят на нивото от края на 2019 г. и да останат малко над 3700 лв. за периода от 13 март до края на извънредното положение. Депутатските заплати се обновяват на всеки 3 месеца и са равни на три пъти средната работна заплата за страната.

Обсъждането на заплатите днес в НС започна със спор и обвинения в популизъм и трупане на политически дивиденти в неподходящо време. Партиите даваха и различни предложения за промяна на заплатите си. От БСП предложението беше заплатата е да на ниво от края на предишния парламент, или близо 3000 лв.

„Месечните възнаграждения на народните представители и членовете на Министерския съвет по време на извънредното положение да са 50% от брутните такива. Това е нашето предложение”, каза Юлиан Ангелов от ВМРО.

От „Воля“ пък поискаха месечното възнаграждение да е колкото минималната работна заплата в страната.

Накрая обаче всички подкрепиха идеята да са без заплати.

От "Обединени патриоти" призоваха и президента Румен Радев да ги последва и да се откаже от възнаграждение, като го дари в полза на МЗ.

Подкрепи Economic.bg