Електрониката в новата A-класа ще е българско производство

„Вистеон България” представи революционната система Mercedes-Benz User Experience

Електрониката в новата A-класа ще е българско производство
6334 ~ 2 мин. четене

Електрониката в автомобилите от новата A-класа на Mercedes е разработена от български инженери. Това стана ясно по време на годишното представяне на дейността на Аутомотив Клъстер България, когато „Вистеон България” представи революционната система Mercedes-Benz User Experience. Работата по електрониката на новата A-класа е поредно високотехнологично сътрудничеството между „Вистеон” и „Даймлер”.

От няколко години насам българските инженери се грижат за изпълнението на над 15 хил. изисквания спрямо софтуера - както взаимодействието на продукта с автомобила, така и потребителския интерфейс. Дизайн отделът и анализаторите на „Вистеон” подготвиха детайлна спецификация, която описва пълното поведение на продукта. След одобрение от автомобилния производител, няколкостотин души превърнаха спецификацията в софтуер с надеждно поведение и практична и луксозна визуализация.

„Един от предизвикателните аспекти от самото начало на проекта, бе разрешаването на противоречията между концепциите на „Даймлер” и концепциите на производителите на смартфони и мобилни операционни системи – Apple, Google, Baidu. Наглед простото свързване на смартфон с дисплей в колата, всъщност изисква прецизно свързване на екосистемите на два технологични гиганта”, обясняват под формата на прессъобщение „Вистеон”.

Задача от подобен мащаб бе успешно реализирана от експертните екипи на българското представителство на Visteon Corporation и то само в едно устройство, интегриращо в себе си управлението на няколко традиционно отделни продукта – инструментално табло, дисплей, хед-ъп дисплей, аудио система и модул за свързване с мобилни устройства.

От гледна точка на мултимедията, българският принос е в интеграцията на iPhone, iPod, Apple CarPlay, Android Auto, аналогово и цифрово радио (DAB), възпроизвеждане на съдържание през  Bluetooth и USB. Като допълнение към това бе реализиран и eCall – свързване с телефон за спешен случай при инцидент на пътя и Roadside assistance – свързване с портал на Mercedes.

Благодарение на инженерите от „Вистеон”, в новите модели на Mercedes, кокпит инструментите предлагат графични интерфейси за управление на различни устройства в автомобила. Новата система има пълна интеграция с навигация, телефония, радио и мултимедия.

От гледна точка на механичната издръжливост на устройството, българското участие е във всички фази на разработка, като цялостен дизайн и архитектура, избор на материали. В България са направени всички тестове за интеграцията на отделните хардуерни блокове и съответно оптимизацията на всички платки по цялостната система.

За да се осигури необходимото ниво на немско качество, всичките няколко хиляди продуктови изисквания бяха изтествани интензивно в българския отдел на „Вистеон” за валидация на електрониката.

Подкрепи Economic.bg