ЕС ще спасява икономиката си със спешни 500 млрд. евро

Това е силният отговор, от който се нуждае Европа, смятат финансовите ѝ министри

ЕС ще спасява икономиката си със спешни 500 млрд. евро
1780 ~ 1 мин. четене

Министрите на финансите на ЕС се съгласиха на общ спешен план за ограничаване на въздействието на пандемията на коронавирус върху европейската икономика. Държавите членки на ЕС се одобриха той да е размер на 500 млрд. евро.

„Това предложение съдържа смели и амбициозни идеи, които биха били немислими само преди няколко седмици", заяви португалският финансов министър и президент на Еврогрупата Марио Сентено на видеоконференцията в четвъртък.

"Всички можем да си спомним реакцията на финансовата криза от последното десетилетие, когато Европа се справи твърде малко, твърде късно. Този път е различно", смята той. 

Предложението, добави Сентено, "прилага силния отговор, от който се нуждае Европа".

Отпуснатите пари обаче са по-малко от тези, които поиска  Европейската централна банка. По нейни сметки общността ще се нуждае от 1 милиард и половина евро, за да се справи с кризата. Въпреки това срещата на министрите е завършила с аплодисменти, заяви говорител на еврогрупата.

Малко след като постигнаха споразумение, финансовите министри с ентусиазъм обявиха новината в социалните медии.

"Отлично споразумение между финансовите министри на ЕС относно икономическия отговор на коронавируса", написа в Twitter френският финансов министър Бруно Льо Мейр.

"500 милиарда евро ще бъдат предоставени незабавно. Предстои стимулиращ пакет. Европа се изправя пред сериозността на ситуацията."

Подкрепи Economic.bg