„Еврохолд“ и „Инерком“ може да участват заедно в сделката за ЧЕЗ, пише Lidove Noviny

Финансирането на сделката може да дойде от руската държавна ВТБ, която е под санкциите на САЩ

„Еврохолд“ и „Инерком“ може да участват заедно в сделката за ЧЕЗ, пише Lidove Noviny
3224 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Публичният холдинг „Еврохолд” може да участва в сделката за активите на CEZ в България заедно с компанията на Гинка Върбакова „Инерком” и да използва вече подписания от нея предварителен договор. Това пише днес местното издание Lidovky.cz, позовавайки се на свои източници. Същата статия със заглавие "ЧЕЗ в България: Вятър от Изток" е отпечатана в понеделник от хартиеното издание Lidove Noviny (LN).

Сделка за ЧЕЗ

Безкрайната сага за това как CEZ ще продаде своя бизнес в България навлиза в следваща фаза, отбелязва LN. Чешкият енергиен гигант вече обяви, че нов купувач се интересува от българските му активи. Той е третият потенциален купувач след офертата на „Инерком” и индийската Inida Power. Сделката с „Инерком” обаче не бе одобрена от българските регулатори и компанията подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС), но съдът все още не е излязъл с решение.

Според три независими източника на LN в Прага и София този нов трети кандидат ще е българската финансова група „Еврохолд”. Пред Economic.bg от CEZ не потвърдиха и не изключиха тази възможност. „Имаме споразумения за конфиденциалност с всички, които се интересуват от нашите български активи, така че не можем да коментираме конкретни подробности на този етап. Само след получаване на обвързващите оферти ще бъде ясно как ще продължи да се развива процесът по продажбата”, отговориха от чешкото дружество.

Руски пари

Един от основните въпроси е от къде и от кого „Еврохолд” биха могли да получат пари за сделката. Първоначалният участник - „Инерком”, предложи 355 млн. евро за българския си бизнес. Въпреки това компанията е малко известна и съмненията за финансирането на сделката предизвикаха много смут и малко политическо напрежение в България, пише LN.

Сега CEZ трябва да предотврати спекулациите за произхода на финансите на новия кандидат. Групата „Еврохолд” е по-утвърдена на българския пазар от „Инерком”. Тя обаче няма опит в областта на енергетиката и се занимава със застраховане, финансови услуги, лизинг и продажби на автомобили. Акциите ѝ се търгуват на Българската фондова борса.

В България обаче има много спекулации кой ще бъде истинският "финансист" на скъпата сделка от няколкостотин милиона евро. Най-често се чува името на руската банка „ВТБ”, която има представителство в София, управлявано от бившия финансов министър Милен Велчев.

Финансовият "вятър от Изтока" няма да е от полза за икономиката, пише LN. Втората по големина банка в Русия се ръководи от Андрей Костин, който е в американския санкционен списък срещу руските олигарси, тясно свързани с Кремъл. Reuters съобщи миналия април, че Костин е един от 24-те финансисти, близки до руския президент Владимир Путин. Именно руската държавна банка ВТБ беше спрягана и като източника на финансиране на дружеството на Гинка Върбакова „Инерком”.

От CEZ не са отговорили на въпросите на LN за финансирането от руската банка. Говорителят на „Еврохолд” Милена Стоянова каза, че не знае за сътрудничество с „ВТБ”. „Ние не коментираме необосновани твърдения, още повече, че се отнасят до трети страни”, пише LN. Представителите на „ВТБ” не отговориха на изпратените LN въпроси.

Цената ще бъде решаваща

В каква посока ще тръгне продажбата на българския бизнес на CEZ все още не е ясно. Теоретично, договорът с „Инерком” е все още в играта. Договорът с CEZ, подписан с нея в началото на 2018 г., бе засегнат от две причини: „Инерком” не получи необходимото финансиране, а българският антитръстов регулатор не позволи сделката. Дружеството обжалва решението във ВАС като през май трябва да стане ясно какво ще е решението.

Така „Инерком” изостана в преговорите и CEZ се обърна към друг кандидат, който участваше с оферта India Power и бе класиран на второ място. Все още не е ясно каква ще е офертата на индийците и дали тя ще е над 355 млн. евро, предложени от „Инерком”. Двама източници на LN близки до преговорите в София коментират, че едва ли индийците ще дадат такава голяма сума.Подкрепи Economic.bg