Европейските пазари отвориха „на зелено“

Производителността на Китай надмина очакванията на анализаторите

Европейските пазари отвориха „на зелено“

Снимка: Pixabay

2312 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейските пазари отвориха на зелена територия днес заради възстановяването на Азия от пандемията и значителното подобрение в данните за производството на Китай през март, пише CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 се покачи с 1.7% в началото на търговията, като индексът за пътувания и развлечения нарасна с 4.7%, но всички сектори и основните борси отчитат печалби. Европейските акции реагираха положително на нарастването на официалният китайски Purchasing Managers' Index (PMI), който надхвърли прогнозите на анализаторите.

Китай заяви, че индексът за производство PMI е опровергал очакванията за свиване, като е достигнал 52 за март, докато анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха показателя да потъне до 45 пункта. Когато PMI е под 50 се отчита свиване, а стойностите над това ниво показват разширяване.

Междувременно коронавирусът продължава да оказва натиск върху световните пазарни и правителствата. Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че случаите в световен мащаб са над 782 000, като малко под 37 000 души са починали в следствие на заболяването. САЩ има най-голям брой случаи - над 164 000, след него са Италия, Испания, Китай и Германия.

Цените на петрола в САЩ паднаха до 18-годишно дъно, докато търсенето продължава да намалява на фона на мерките срещу разпространението на пандемията на коронавируса и намеренията на Саудитска Арабия и други държави от ОПЕК + да увеличат производството още повече. Междинният суров петрол WTI  падна с 6.6%, или 1.42 долара, като достигна 20.09 долара за барел, което е най-ниското му ниво от февруари 2002 г.

Подкрепи Economic.bg