Германия планира облекчаване на карантината от 19 април

Съставен е списък от мерки, според които служителите смятат, че трябва да позволят животът да се върне към нормалното си състояние

Германия планира облекчаване на карантината от 19 април

Снимка: БТА

10096 ~ 1 мин. четене

Германия ще разхлаби ограничителните мерки заради Covid-19 след 19 април. Това съобщава Reuters, позовавайки се на документ на британското Министерство на вътрешните работи, с който разполага. Съставен е списък от мерки, чрез които властите ще позволят животът да се върне към нормалното си състояние след планираното приключване на блокирането.

Сред тях са задължителното носене на маски на публични места, ограничения за публични събирания и бързо проследяване на разпространението на заразата.

Мерките трябва да са достатъчни, за да се гарантират ниски нива на разпространение на коронавируса. За да е възможно това, ще трябва да бъдат създадени механизми, които да позволяват в рамките на 24 часа да бъдат проследявани повече от 80% от хората, с които е бил в контакт човек с установена положителна проба на Covid-19.

Училищата ще могат да се отворят отново на регионална основа и стриктният граничен контрол ще бъде облекчен, се казва в документа.

В началото на месеца германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната ще удължи блокадата и карантината до 19 април, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на коронавируса.

Според решение, взето по време на конферентен разговор между федералното правителство и федералните райони, от германските жители се изисква "да намалят контактите си с други хора извън собственото си домакинство до абсолютен минимум според приложимите правила, дори и по време на великденските празници".

Затова правителството поиска гражданите "да се въздържат от частни пътувания и посещения при роднини" до края на великденските празници.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg