Германската икономика ще се свие с 10% през второто тримесечие

Спадът е два пъти по-голям от този през първото тримесечие на 2009 г., когато беше разгарът на световната финансова криза

Германската икономика ще се свие с 10% през второто тримесечие

Германският канцлер Ангела Меркел по време на седмичното заседание на правителство в Берлин, Германия, 8 април 2020 г.

908 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Икономиката на Германия ще се свие с 9.8% през второто тримесечие, което ще е най-големият ѝ спад, откакто е започнало да се води статистика през 1970 г. Това съобщиха водещите финансови институти на федералната република, като добавиха, че причината за рекордно ниския БВП са мерките за ограничаване на разпространението на пандемията от коронавирус, пише Reuters.

Извънредното положение в Германия е от няколко седмици - училищата, магазините, ресторантите и спортните центрове са затворени, а някои фирми доброволно са преустановили дейност. „Има голяма вероятност здравната криза да продължи повече от очакваното, а това да доведе до замразяване на производството и увеличаване на шока във веригите на доставки“, казва Тимо Волмерсхаузер, икономист от института за икономически изследвания Ifo - един от участващите в изготвянето на доклада.

Прогнозите са за два пъти по-голям спад от този през първото тримесечие на 2009 г., когато беше разгарът на световната финансова криза. „В сегашния сценарий рецесията ще бъде по-дълбока и възстановяването ще отнеме повече време. Освен това на правителството ще му бъде по-трудно да предотврати фалита на бизнеси", добави експертът.

В периода януари-март БВП на Германия се е свил с 1.9%, според водещите финансови институти. „Пандемията от коронавируса предизвиква дълбока рецесия в Германия“, коментират експертите, чиито прогнози са в основата на тези, направени от правителството. Волмерсхаузер спорели, че блокирането на цялата държава причинява криза в потреблението и добави, че търсенето на индустриални стоки ще се увеличи, след като страните облекчат мерките си.

Очаква се безработицата в Германия да достигне връх от 5.9%, докато броят на служителите, преминали на намалено работно време да нарасне до 2.4 милиона. Благодарение на субсидиите от държавата много хора ще успеят да запазят работата си. През кризата от 2009 г. по същата програма за подпомагане на бизнеса са се включили общо около 1.4 млн. души.

Подкрепи Economic.bg