Горанов: Комисията по хазарта допуска много грешки, ще я преструктурираме

Финансовият министър подкрепя идеята за държавен монопол при игрите с лотарийни билети

Горанов: Комисията по хазарта допуска много грешки, ще я преструктурираме

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

5824 ~ 2 мин. четене

Смятам да предложа и предполагам, че ще срещна подкрепа за превръщането на Комисията по хазарта в едноличен орган. Очевидно, и първоначалните анализи са такива – тя допуска противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа и трябва да бъдат поправени. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в парламента, коментирайки идеята на Валери Симеонов, подкрепена от него и премиера Бойко Борисов, да се отнеме лиценза за лотарийни игри на частните компании в България, цитиран от „Фокус“.

По думите на финансовия министър до месец предложението му за промяната в структурата на регулатора ще са факт.

Той поясни, че „едноличен“ означава, че ще има единен ръководител на държавната агенция, който ще върши работата на комисията като колективен орган. Според него спокойно Комисията може да се назначава от правителството и от министъра на финансите.

На въпрос дали ще има промяна в ръководството, министър Владислав Горанов уточни, че в момента, в който се стигне до такова решение, ще се прецени кой да е. „Не виждам пречка да е сегашният ръководител на комисията“, допълни още той.

Горанов също така е категоричен, че идеята да се даде право само на държавния спортен тотализатор да организира игри с лотарийни билети не е национализация, а точният термин, според него, е „монопол“.

„Имахме по искане на г-н Симеонов сутринта среща при премиера във връзка с предложената от него инициатива. Чуха се позициите на Министерство на младежта и спорта, че подобна промяна ще осигури допълнителен ресурс за спорта. Ако сегашният пазарен дял на подобен тип хазарт, говорим за лотариите, се съсредоточи върху държавното дружество, би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията. Българският спортен тотализатор освен данъците, които плаща към държавата, финансира с немалък процент от постъпленията си и българския спорт“, обясни Горанов.

Той поясни, че по-голямата част от европейския опит е подобен. „Опитът, който в момента проучваме, за да си изградим окончателно позиция показва, че в доста държави е установен за този тип игри пълен държавен монопол. Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си. То има и доста териториални звена. Знаем Българският спортен тотализатор организира цифрови игри, има териториални поделения, много пунктове. Не виждам пречка той да може да предложи подобно покритие на този вид игра. В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно. Особено при хазарта разхода за едни, е приход за други“, каза още министърът.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg