Горанов: Мислим по още мерки за най-засегнатите от кризата

Критериите по схемата „60/40“ може да бъдат предоговорени, обяви финансовият министър

Горанов: Мислим по още мерки за най-засегнатите от кризата

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1528 ~ 2 мин. четене

Работим постоянно по нови мерки. Не сме спрели да мислим за допълнителни инструменти, които да помогнат на хората да минат през кризата. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю за bTV, коментирайки представените вчера детайли около държавните мерки за подпомагане на бизнеса и хората в кризата. Той също така каза, че има възможност да се преразгледа постановлението за схемата „60/40“, по която се поема част от заплатите на работници в принудителен отпуск или с намалено работно време.

„Може би трябва да разгледаме периода, от който изчисляваме допустимостта до подпомагането по мярката. Критериите в постановлението са в голяма част съгласувани със синдикати и работодатели. Те не са самоцелни и може да се променят. Може да се направи крачка напред, тъй като постановлението трябва да помогне на максимално много хора да запазят заетостта си. Досега 70 хил. души не са загубили работата си заради този инструмент“, каза финансовият министър.

Той коментира и призивите към държавата да отпуска безвъзмездни средства на най-засегнатите, а не само заеми, каквито са повечето инструменти за подпомагане в момента. „Какво искате, да вземем хеликоптер от авиоотряда и да хвърляме безвъзмездно пари пачки с пари върху жълтите павета ли?“, попита реторично Горанов. „За миналата година са изплатени 25  млрд. лв. заплати. За колко време бюджетът може да замести реалната икономика?“, коментира още министърът.

Той е категоричен, че финансовите инструменти са достатъчно добра възможност, тъй като те са с ниски или с никакви лихви, а срокът за погасяване е достатъчно дълъг. Така той опита да опровергае критиците, че върху хората ще се натрупат допълнителни заеми върху вече взетите преди кризата.

„Ако говорим за физически лица, които са в неплатен отпуск или самоосигуряващи се, те могат да получат напълно необезпечен кредит до 4500 лв. Това са близо три средни заплати, които ще връщаш след години при нулева лихва. Тоест не върви да се каже, че имаш един кредити и няма как да върнеш този“, коментира Горанов.

Засега той не смята, че трябва да се актуализира прогнозата на правителството за развитие на икономиката, въпреки че много международни институции прогнозират много по-тежка рецесия в България през 2020 г., отколкото правителството заложи в актуализацията на бюджета.

„Има много сценарии - от изключително катастрофични до относително оптимистични. Не виждам причина да влошаваме оценките само на базата, с която разполагаме сега. Всичко зависи от момента, в който ще можем да се върнем към нормален живот“, каза Горанов.

По отношение на присъединяването на страната ни към „чакалнята“ на Еврозоната, финансовият министър вярва, че това може да се случи в следващите месеци, а в следващите седмици да изпълним поетите ангажименти към Европейската комисия и Европейската централна банка. Припомняме, че единствената пречка към момента е капитализацията на Първа инвестиционна банка.

„Надявам се да се случи в рамките на следващите няколко седмици. Не искам да го обвързвам с дата, имаме интензивни разговори с ЕЦБ и ЕК. Мисля, че сега е добър момент да направим тази стъпка“, каза Горанов.

Подкрепи Economic.bg