Горанов намери решение на проблемите в хазарта – създава нова агенция

Новата структура ще е почти като старата, но ще е на пълно подчинение на министъра на финансите

Горанов намери решение на проблемите в хазарта – създава нова агенция

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

9392 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Пробита, взимаща противоречиви решения, с натрупани много грешки и ощетила бюджета с поне 210 млн. лв. Това са само част от негативните констатации на властта в лицето на министър-председателя, финансовия министър, зам.-председателя на народното събрание и директора на Държавната финансова инспекция (АДФИ), направени по повод на работата на Комисията по хазарта през последните седем дни. И тези констатации не дойдоха заради множеството медийни публикации от 2015 г. насам, че този „колегиален“ орган работи по съмнителен начин и има индикации и от страна на бизнеса, че се шири корупция.

Тези констатации от страна на властта започнаха да валят, едва след като в медийното пространство излязоха данни за неправомерни действия от страна на Комисията от хазарта, ощетила, по данни на АДФИ, държавата с поне 210 млн. лв. На вчерашната пресконференция Георги Начев, директор на финансовата инспекция, заяви, че сумата вероятно много ще набъбне, тъй като засега са успели да изчислят загубите само при някои игри. От неговите думи също така стана ясно, че различният метод на облагане, който е използвала Комисията по хазарта не е само по отношение на две конкретни игри, а на целия частен хазартен бизнес в България.

За да се справи с очевидните проблеми и „пропуски“ на Комисията по хазарта, Горанов сега предлага нов закон за Националната агенция по хазарта. Тя ще разполага с всички добре познати длъжности от другите подопечни органи – ще има изпълнителен директор, заместник-директори, директори на дирекции, началници на отдели и сектори, главни експерти, старши експерти, младши експерти, инспектори и т.н.

И всички те ще вършат всичко това, което вършеше Комисията по хазарта. Освен това директорът и заместниците ще се назначават отново от министъра на финансите, като разликата е, че органът се преструктурира от формално независим във формално зависим от Министерството на финансите. Също така директорът вече ще има повече отговорности, които сега бяха делегирани на повече служители в Комисията.

И в момента решенията на Комисията по хазарта, независимо от разпределените отговорности вътре в колективния орган, се взимат окончателно след полагане на подпис от страна на директора.

Още в петък, 17 януари, Горанов, който и досега имаше правото да сменя ръководителите на Комисията по хазарта, а те от своя страна да назначават останалите служители в този колективен орган, намекна, че се готви промяна, така че регулаторът на сектора да стане „едноличен орган“. Тогава Горанов каза, че най-вероятно директор на новата Агенция ще бъде директорът на старата Комисия, за която властта изрази посочените в началото на текста негативни определения.

„Очевидно, и първоначалните анализи са такива – тя допуска противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа и трябва да бъдат поправени“, каза тогава финансовият министър. И обясни, че така ще има един ръководител, който ще върши работата на комисията като колективен орган.

Днес премиерът Бойко Борисов вече заговори за евентуално търсене на наказателна отговорност от ръководните фигури в сегашната Комисия. „Дали е виновна Комисията и дали хора оттам ще бъдат осъдени? Ще видим. В момента всички работят на пълни обороти“, каза премиерът в началото на правителственото заседание днес.

В мотивите към законопроекта сега се изтъква, че „дългогодишното изследване, както на практиката на хазартния регулатор, така и на съдебната практика, води до предложените в законопроекта нови принципни разрешения, изменения и допълнения. Промените са продиктувани от констатираните недостатъци и проблеми в работата на настоящия регулатор ДКХ и целят тяхното преодоляване чрез мерки за повишаване ефикасността, бързината, прозрачността и непротиворечивостта при правоприлагането, свързано с обществените отношения в областта на хазарта“.

Друга водеща цел на предлаганите промени е, чрез премахването на Комисията като колегиален орган и замяната ѝ с едноличен такъв, в лицето на изпълнителния директор на НАХ, да се осигури бързина в развиващите се пред държавния орган производства и персонализиране на отговорността, с оглед законосъобразно вземане на решения, пише още в мотивите към предложението на МФ, публикувано на сайта за обществено обсъждане. И продължават: Предложената промяна в структурата на регулаторния орган е в синхрон и със световните и европейските практики. Сравнително-правният анализ показва, че в голяма част от държавите в световен мащаб хазартната регулация се осъществява не от колегиален орган, а от едноличен орган, поради необходимостта от оперативност с оглед динамиката на хазартния сектор. Сред държавите, в които регулаторният орган е едноличен, са Дания, Франция, Германия, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Швеция и др.

Подкрепи Economic.bg