Горанов ще предложи държавата да вземе „милиарди“ нов дълг

Другата седмица банките ще обявят единна методология за отсрочване на плащанията по кредитите

Горанов ще предложи държавата да вземе „милиарди“ нов дълг
7288 ~ 2 мин. четене

През следващата седмица трябва да има предложение за актуализация на бюджета и държавата ще поеме нов външен дълъг от поне 1 млрд. лв. Това стана ясно от думите на финансови министър Владислав Горанов по „Нова телевизия“.

На въпрос точно колко ще бъде новият дълг, той отговори: "милиарди, нали искате да харчите". 

„Още другата седмица ще предложа един първоначален вариант за актуализация на бюджета, свързан с възможността за осигуряване на повече финансиране за българския бюджет, разбирайте поемане на дълг“, каза Горанов и добави, че целта е да има готовност, когато пазарите позволят, да сме подготвени.

"БНБ, заедно с Европейския банков орган (ЕБО) и в координация с търговските банки и правителството ще анонсират единна методология и стратегия за отсрочване на плащания по банкови кредити", обясни Горанов, като категорично каза, че това не означава "кредитна ваканция". Става въпрос за отсрочвания на плащане по банкови кредити, координирано като позиция с европейския банков орган и одобрено като методология от управителния съвет на БНБ. По думите му така банките ще могат да дадат гъвкавост на клиентите си, без това регулаторно да им тежи на капиталовите изисквания и по отношение на тяхната дейност. 

Горанов обясни позицията на държавата относно мярката „60/40“. По думите му тя се отнася за бизнеси, които искат да вложат собствен ресурс, да се възползват от подобна помощ и да подпомогнат работниците си. „Целта на мярката е да подпомогне тези, които искат да запазят своята заетост и виждам перспектива в следващите месеци“, каза Владислав Горанов. Според него тя не е за тези, които не искат да проявят солидарност и които не искат да оцелеят.

За сметка на осигурителните вноски служителите трупат права, обясни Горанов. По думите му, ако работодателят смята, че участието в осигурителната система е свръхнатоварване, значи е сбъркал бизнес модела. „Ако очакванията са, че трябва да започнем да плащаме и възнагражденията на реалния бизнес, то малко се обръща моделът наобратно. Държавата преразпределя, тя не създава“, каза Горанов.

По думите му мярката е „с грижа за работника, а не за бизнеса и бизнесът, които не иска да участва, не е задължен. „Почти няма неадресиран субект, отворили сме вратата за абсолютно всички“, смята министърът. 

Заради ограниченията ще стигнем и до стопанска криза, добави министърът. „Все още са предимно страховете, защото е твърде кратко времето. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати и сме в постоянен контакт с работодатели и синдикати, за да търсим оптимални решения“, каза той.

На запитване от Българска петролна и газова асоциация през "Нова телевизия" какво се случва с даренията, как те ще бъдат отчетени като разход през 2020 г. и ще бъде ли направено изобщо, Горанов отговори: „Предполагам всеки бизнес изпитва трудности в момента, но видях една справка на страницата на Агенция митници, която показва анализ между цените, на които горивата излизат от данъчните складове и цените, по които се продават на бензиностанциите“. По думите му разликата е десетки стотинки, между освободените количества с платен акциз от данъчните складове и цената, до която стигат на бензиностанциите. Той добави, че всеки трябва да си прецени до колко е солидарен в тази криза.

Подкрепи Economic.bg