Готвят връщането на компрометиран директор в Летище София

Очаква се Пламен Станчев да бъде назначен отново за ръководител на столичния аеропорт, след като бе освободен през 2010 г. заради злоупотреби

Готвят връщането на компрометиран директор в Летище София
7634 ~ 2 мин. четене
Служебният кабинет на президента Румен Радев подготвя смяната на изпълнителния директор на Летище София. По информация на Economic.bg Христо Щерионов ще бъде заменен от Пламен Станчев - назначен от кабинета на Тройната коалиция през 2005 г. и отстранен от първото правителство на ГЕРБ през 2010 г. заради множество сигнали за нарушения и злоупотреби. Очаква се министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев да подпише заповедта за освобождаването на Щерионов в рамките на следващата седмица.

През август 2010 г. тогавашният министър на транспорта Александър Цветков освободи Станчев, който управляваше летището в продължение на 5 години, а за този период имаше проблеми със сметосъбирането, с броя на пътниците и с финансовите резултати на Летище София. Тогава не бяха посочени официални мотиви, но неофициално смяната бе продиктувана от множеството установени от различни институции нарушения и злоупотреби по време на неговото управление.

Проверки на Агенцията за държавна и финансова инспекция от 2009 г. и на транспортното министерство от началото на 2010 г. отриха  сериозни нарушения от страна на ръководството, ощетили бюджета с мили. Одитите бяха изпратени на прокуратурата, но до дело така и не се стигна.

Проверката от началото на 2010 г. установи нарушения в две обществени поръчки на обща стойност 8.5 млн. евро, възложени от ръководството на "Летище София" ЕАД. Едната е за почистване на Терминал 2, а другата за изграждане на шумозащитен екран на площадка за изпробване на авиационни двигатели.

Държавното обвинение проверяваше и случай с неотчитане на такси за преминаване на пътници през търговския ВИП на летището, които са ощетили дружеството с 2.24 млн. лв., описан в одит на АДФИ.

Името на Пламен Станчев бе замесено и в скандал със злоупотреби с огромни суми за процесуалния представител на летище София в арбитража с кувейтската компания МАК/АДМАК, която изгради новата писта на столичния аеропорт. Искът на кувейтците бе за 32 млн. долара и в последствие бе намален на половина.
Подкрепи Economic.bg