Хиляди магазини в Австрия отвориха отново от днес

Стъпката идва след близо четириседмично спиране на почти всички икономически сектори

Хиляди магазини в Австрия отвориха отново от днес

Снимка: БТА

2900 ~ 1 мин. четене

Стъпка по стъпка Австрия започва „рестарт“ на икономиката си, като днес позволи на хиляди магазини да отворят, облекчавайки ограниченията, въведени заради коронавируса. 

Отварят се градински центрове, железарии и други малки магазини. Само във Виена може би около 4500 магазина отново могат да продават стоките си.

Въпреки това строгите правила за социално дистанциране остават в сила, като хората се призовават да стоят у дома колкото е възможно повече. Австрия дори направи задължително носенето на маска в супермаркети и аптеки.

Стъпката идва след близо четириседмично спиране на почти всички икономически сектори и е свързана с рискове. Досега Австрия беше „пощадена“ от най-лошите ефекти от пандемията на коронавируса благодарение на по-ранните и строги мерки. По последни данни в страната са регистрирани над 14 000 заразени, 368 са починалите.

"Икономически също искаме да излезем от тази криза възможно най-бързо и да се борим за всяко работно място в Австрия", заяви канцлерът Себастиан Курц в отворено писмо до страната в събота.

Във втори етап, от 2 май по план се очаква отваряне на всички магазини в Австрия, това включва и фризьорските салони. Баровете и ресторантите ще останат затворени до средата на май.

Подкрепи Economic.bg