И Дания се готви за облекчаване на карантинните мерки

Забраната за големи събирания ще остане в сила до август

И Дания се готви за облекчаване на карантинните мерки

Премиерът Мете Фредериксен

Снимка: БТА

3086 ~ 2 мин. четене
Дания планира да облекчи някои от мерките на карантината, наложени заради коронавируса, предадоха ДПА и Ройтерс. От 15 април ще подновят работа яслите и детските градини. Учениците от първи до пети клас ще се върнат в учебните стаи, заяви снощи премиерът Мете Фредериксен, според която това е "първата предпазлива фаза" на връщането на страната към нормално функциониране.

Датчаните обаче трябва да се подготвят за факта, че наложените ограничения ще останат в продължение на месеци, добави тя.

Дания беше една от първите страни в Европа, предприели стриктни мерки за спиране на разпространението на коронавируса, припомня ДПА. По последни данни в страната бяха регистрирани близо 4700 случая на заразяване и почти 200 души станаха жертва на болестта.

Още на 11 март Дания обяви затварянето на училища, дневни грижи, ресторанти, кафенета и фитнес зали и затвори всички граници за повечето чужденци.

Сега отварянето на дневните центрове и училищата за деца от първи до пети клас ще позволи на родителите да се върнат към нормален работен ден.

Всички останали ограничения, включително забрана за събиране на повече от 10 души, ще останат в сила най-малко до 10 май, докато забраната за по-големи събирания ще остане в сила до август.

Фредериксен предупреди, че постепенното отваряне ще се случи , само ако бройките на заразените останат стабилни и призова всички датчани да се придържат към правителствените насоки за социално дистанциране и хигиена.

Дания е поредната европейска държава, която готви облекчаване на мерките на карантината, след като вчера Австрия обяви, че започва да отваря малките търговски обекти от следващата седмица, а Германия представи план за връщане към нормална дейност от 19 април.
Подкрепи Economic.bg