И Германия иска да защити фирмите си от поглъщания

Мерките ще бъдат приети още утре

И Германия иска да защити фирмите си от поглъщания

Снимка: БТА

6048 ~ 1 мин. четене
Правителството на канцлера Ангела Меркел планира да въведе нови правила за защита на германските компании от поглъщания от лица, базирани извън Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Законопроектът ще даде възможност на правителството да блокира сделки, които представляват „потенциална намеса“ в германските интереси, казва длъжностно лице, пожелало анонимност. В момента законът може да предотврати поглъщане само ако се възприема като заплаха за сигурността.

Властите ще могат да ограничат и достъпа до ноу-хау на компаниите по време на процедурите по преглед на придобиванията.

Кабинетът на Меркел има за цел да приеме промените в Закона за външната търговия в сряда, заяви официалният представител. Подробностите бяха съобщени по-рано от медийната група Funke.

Тъй като пандемията от коронавирус разтърсва световната икономика, служителите изразиха опасения, че компаниите, критични за германските интереси, могат да станат уязвими на чужди поглъщания. 

Припомняме, че днес и Италия обяви мерки за затягане правилата за чуждестранни поглъщания на местни фирми и увеличи подкрепата за бизнеса си, с цел предотвратяване на фалити.
Подкрепи Economic.bg