Ifo: Германската икономика е в шок

Очакванията сред германските компании са „помръкнали като никога досега“

Ifo: Германската икономика е в шок

Снимка: Pixabay

3521 ~ 1 мин. четене
Бизнес доверието в Германия регистрира най-големия си спад през март след обединението на страната през 1990 г., съобщи в сряда Институтът за икономически изследвания Ifo, цитиран от CNBC. Германският индекс за бизнес климат на Ifo е паднал до 86.1 пункта от 96 пункта през февруари. Той е бил на това ниво през юли 2009 г. – в разгара на финансовата криза.

"Германската икономика е в шок", заяви институтът Ifo в Twitter.

Данни идват в момент, когато германската и като цяло световната икономика са изправени пред огромна несигурност поради пандемията от COVID-19. Коронавирусът, който се появи в Китай в края на 2019 г., спря всички основни икономики.

Много страни са в национална блокада, което означава, че са отворени само аптеки и хранителни магазини. Авиокомпаниите са приземени, а броят на новите потвърдени случаи се увеличава с всеки изминал ден.

Очакванията сред германските компании са „помръкнали както никога досега“, казва още институтът в съобщение в сряда. Само преди дни той обяви, че кризата с коронавируса ще струва на германската икономика стотици милиарди евро.
Подкрепи Economic.bg