25-имата най-богати в Силициевата долина

Сред тях има само две жени

25-имата най-богати в Силициевата долина
1644 ~ 6 мин. четене
Силициевата долина е дом на много от технологичните гиганти в света и, съответно, на много милиардери. Постоянно класирана като едно от най-скъпите места за живеене в САЩ, Силициевата долина обхваща района на Санта Клара и включва централите на компании, разположени в Пало Алто, Менло Парк и Маунтин Вю.

Технологичните титани - ръководители на компании от Google до Uber, работещи в този район, са сред най-богатите в индустрията. В списъка на 25-те най-богати хора, работещи в Силициевата долина, базирани на данни в реално време от Forbes, влизат гиганти от сферата на социалните мрежи като Марк Зукърбърг (Facebook) и Джак Дорси (Twitter), заедно с основателя на Tesla Илон Мъск. Също така в редиците са успешни рискови инвеститори, магнати в недвижимите имоти и легендарният режисьор Джордж Лукас.

Има известни разногласия относно географските граници на Силициевата долина, обяснява Бизнесинсайдър. Докато някои се придържат към границите на окръг Санта Клара, за целите на този списък изданието включва милиардери, чиято работа е базирана в градовете в окръг Санта Клара, включително в Сан Хосе и на север до Сан Франциско.

Ето и 25-те най-богати милиардери в Силициевата долина.

25. Скот Кук – 3.95 млрд. – Intuit

Скот Кук основава софтуерната компания Intuit през 1983 г. и се пенсионира като главен изпълнителен директор на фирмата 11 години по-късно. Той обаче остава председател на Intuit и притежава 5% от акциите на компанията - сега тя струва над 5 млрд. долара.

24. Дагмар Долби - 4.13 млрд. долара - Dolby Laboratories

В момента Дагмар Долби притежава около 38% от Dolby Laboratories, основана от покойния й съпруг Рей Долби. Известна със своите звукови системи, компанията, базирана в Сан Франциско, революционизира аудио в технологиите.

23. Дженсън Хуанг – 4.63 млрд. долара – Nvidia

Дженсън Хуанг е съосновател, главен изпълнителен директор и президент на Nvidia, компания, специализирана в компютърни игри. Милиардната компания се намира в Санта Клара, Калифорния.

22. Робърт Джонсън младши – 4.7 млрд. долара – Franklin Templeton

Настоящ вицепрезидент и директор на Franklin Templeton, Робърт Джонсън младши притежава и втория по големина дял в успешната инвестиционна фирма на семейството си. Компанията е основана от баща му през 1947 г .

21. Джефри Скол – 5.24 млрд. долара – eBay

Въпреки че не работи в компанията от 18 години, Джефри Скол е спечелил по-голямата част от парите си като президент на eBay в началото на века. Според Forbes, Скол е първият нает служител на компанията на пълен работен ден. След като напуска, Скол работи за едноименна фондация, както и в продуцентската си филмова компания. Фирмата - Participant Media - спечели награда Оскар за "Spotlight" през 2016 година.

20. Дейвид Фило – 5.29 млрд. долара – Yahoo

Дейвид Фило е един от съоснователите на Yahoo през 1995 г .; Verizon закупи компанията за почти 4.5 млрд. долара през 2017 г. В допълнение към Yahoo, Фило управлява благотворителна фондация със съпругата си, подкрепяйки каузи от образование до околната среда.

20. Джак Дорси – 5.29 млрд. долара – Twitter

Джак Дорси се завърна като главен изпълнителен директор на Twitter през 2015 г., след като преди това се оттегли през 2008 г. Той е съучредител на компанията през 2006 г., а също така и съосновател на Square през 2009 г.

18. Джордж Робъртс – 5.54 млрд. долара – KKR & Co

Изграждайки богатството си в инвестиционния бизнес, Джордж Робъртс е съучредител на KKR & Co. Фирмата носи инициалите от фамилните имена на Робъртс и съучредителите Хенри Кравис и Джером Колберг. Заедно с офисите си в Ню Йорк, фирмата се намира и в Сан Франциско и Менло Парк – на около 20 минути от централата на Facebook. Самият Робъртс живее в Атъртън.

17. Джордж Лукас – 5.61 млрд. долара - Lucasfilm, Ltd.

Легендарният режисьор Джордж Лукас е най-известен с поредиците "Междузвездни войни" и "Индиана Джоунс". Той живее в ранчото на Скайуокър в окръг Марин, на север от Сан Франциско. Неговата едноименна филмова компания - която той продаде на Disney през 2012 г. за 4 милиарда долара - е базирана в градския център за дигитални изкуства Letterman, за разлика от повечето холивудски режисьори, които поддържат офиси в Лос Анджелис.

16. Травис Каланик – 5.84 млрд. долара – Uber

Въпреки че се оттегли като главен изпълнителен директор след скандали в компанията, Травис Каланик е известен с основаването на Uber през 2009 г. Сега главен изпълнителен директор на холдинговата компания City Storage Systems, Каланик все още притежава 7% от акциите на Uber.

15. Марк Бениоф – 6.58 млрд. долара - Salesforce

След като работи под ръководството на основателя на Oracle Лари Елисън, Марк Бениоф основава собствена компания, Salesforce, през 1999 г. Той остава главен изпълнителен директор на компанията, но също така инвестира в други технологични компании в Силициевата долина.

14. Джон Собрато – 6.8 млрд. долара - Sobrato Development Cos.

Въпреки че Джон Собрато не е стартирал технологична компания в Силициевата долина, той е направил състоянието си, продавайки жилища в района на Пало Алто. Днес компанията му притежава офисните помещения на големи компании като Netflix.

13. Джон Доър – 7.67 млрд. долара – Kleiner Perkins Caufield & Byers

Джон Доър е настоящият председател на Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB), фирма за рисков капитал. Според Forbes, "KPCB е една от най-старите фирми в Силициевата долина, подкрепяла Amazon, AOL, Compaq, Electronic Arts, Google, Netscape и Twitter". Преди KPCB, Доър работи в Intel.

12. Чарлз Шуаб – 8.29 млрд. долара – Charles Schwab

За разлика от технологичните предприемачи и мениджъри в Силициевата долина, Чарлз Шуаб е бивш главен изпълнителен директор на собствената си посредническа фирма със седалище в района на залива. Макар да се оттегли от главната роля през 2008 г., той все още служи като председател на компанията.

11. Робърт Пера – 8.9 млрд. долара – Ubiquiti Networks

След като работи в Apple две години, Робърт Пера основава компанията за безжично оборудване Ubiquiti Networks през 2005 г. Днес той е изпълнителен директор на компанията и притежава 75% от акциите.

10. Ян Кум – 9.8 млрд. долара – WhatsApp

Преди да създаде приложението за съобщения WhatsApp, Ян Кум прекарва девет години в Yahoo. През 2014 г. Facebook купи WhatsApp за 22 милиарда долара, а Кум се присъедини към борда на директорите на социалния гигант - ролята, която той отказа през 2018 г. Кум също така е главен изпълнителен директор на WhatsApp преди сливането.

9. Гордън Мур – 10.84 млрд. долара – Intel

Съосновател на технологичната компания Intel, Гордън Мур запазва титлата си като почетен председател. Фирмата за чипове е със седалище в Санта Клара.

8. Дъстин Московиц – 11.82 млрд. долара – Facebook

Наред със съквартиранта си от Харвард Марк Зукърбърг, Дъстин Московиц основава социалния гигант Facebook. Той все още притежава 3% от акциите. След напускането на Facebook през 2008 г., Московиц създаде софтуерната компания Asana, която в момента ръководи като главен изпълнителен директор.

7. Ерик Шмид – 13.69 млрд. долара – Google

Ерик Шмид дълги години е изпълнителен директор на Google. Освен това, той основава компания за рисков капитал Innovation Endeavors.

6. Лорийн Пауъл Джобс – 20.08 млрд. долара - Apple и Disney

Лорийн Пауъл Джобс е основател и настоящ ръководител на Emerson Collective, организация за социална промяна. Тя притежава и 20 милиарда долара в акции на компаниите Apple и Disney от покойния си съпруг - основателя на Apple Стив Джобс. Има и инвестиции в печатни издания като The Atlantic, Mother Jones и ProPublica.

5. Илон Мъск – 20.87 млрд. долара - Tesla Motors

Илон Мъск е управляващ директор на Tesla Motors, компанията за електрически автомобили, основана през 2003 г. Мъск е и главен изпълнителен директор на ракетната компания SpaceX, оценявана на $20 млрд.

4. Серегй Брин – 53.68 млрд. долара – Google

Сергей Брин понастоящем е президент на компанията-майка на Google Alphabet. Брин основава търсачката заедно със състудента си от Станфордския университет Лари Пейдж през 1998 г. Днес централата на компанията - известна като Googleplex - е разположена в района на Маунтин Вю в Силициевата долина.

3. Лари Пейдж – 54.87 млрд. долара – Google

Лари Пейдж съосновава Google със Сергей Брин през 1998 г. и му се приписва изобретяването на PageRank алгоритъма на търсачката. Преди това той е бил първият изпълнителен директор на Google и в момента работи като главен изпълнителен директор на компанията майка на Google Alphabet.

2. Лари Елисън – 65.22 млрд. долара –Oracle

Лари Елисън е съосновател на софтуерния гигант Oracle през 1977 г. и е изпълнителен директор на фирмата до 2014 г. Наред с мажоритарния дял акции на Oracle, Елисън притежава и значителен дял в Tesla на Илон Мъск, както и хавайския остров Ланай.

1. Марк Зукърбърг – 66.31 млрд. долара - Facebook

Едва ли има човек на света, който не знае кой е Марк Зукърбърг или поне не е чувал за Facebook –социалната мрежа-гигант, създадена от един млад студент в стаята на общежитието в Харвард. Зукърбърг премести компанията си в Пало Алто през 2004 г. и сега е най-богатият човек в Силициевата долина и един от най-богатите в света.
Подкрепи Economic.bg