Италия опитва да блокира чуждестранните поглъщания

Премиерът Джузепе Конте обяви и 400 млрд. евро допълнителна ликвидност за бизнеса

Италия опитва да блокира чуждестранните поглъщания

Италианският премиер Джузепе Конте се обръща към Сената, Рим, Италия, 26 март 2020 г.

Снимка: БТА

1384 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Италианското правителство увеличава арсенала си в битката с чуждестранните поглъщания и ще инжектира допълнителна ликвидност в компаниите, които са застрашени от фалит заради епидемията от коронавируса, пише Bloomberg.

Премиерът Джузепе Конте обяви нови икономически мерки в петата седмица от извънредното положение. Всички несъществени предприятия са затворени и все още няма план за облекчаване на ограниченията, въпреки че се забелязва спад на случаите на COVID-19. Италия отчете 3599 нови инфекции в понеделник, което е най-ниското отчитане от близо три седмици.

Правителството реши правилата срещу чуждестранните поглъщания (Golden Power) да бъдат значително затегнати, а допълнителните рестрикции да обхванат по-широк кръг от сектори, включително банковия, енергийния, здравеопазването и застраховането. Ограниченията ще важат както за компании от Европейския съюз, така и за фирми извън него, които искат да придобият над 10% дял или такъв на стойност над 1 млн. евро в италиански компании.

Премиерът коментира и отпускането на заеми за бизнеса на стойност над 750 млрд. евро, разширявайки предварително договорените гаранции с 400 млрд. евро. Няма обаче да се предоставя помощ на компании, които продължават да изплащат дивиденти. „Това е огромна сума, която ще помогне на вътрешния пазар и ще допринесе за износа", сподели Конте на пресконференция в Рим.

Обявени са и мерки в подкрепа на училищата, изпитващи големи трудности заради необичайната ситуация, като ще бъдат наети нови 4 500 учители. Ще бъдат дадени и 450 млн. евро допълнителни средства за линейки, за да се реагира по-бързо и да се ограничи разпространението на вируса.

Италианският брутен вътрешен продукт ще спадне с 22% през второто тримесечие заради шока в предлагането и търсенето, според прогноза на UniCredit. Конте, чиято администрация одобри първоначален пакет от стимули за 25 млрд. евро през март, работи по нови мерки на стойност поне същата сума, които да приложи до края на този месец.

Подкрепи Economic.bg