COVID-19: Как да спрете “вирусното” разпространение на фалшиви новини

Експертите призовават за “информационна хигиена”

COVID-19: Как да спрете “вирусното” разпространение на фалшиви новини

Снимка: Unsplash

1360 ~ 2 мин. четене
Дезинформацията и разпространението на фалшиви новини за коронавируса заливат интернет и експертите призовават за “информационна хигиена”. Какво можете да направите, за да спрете разпространението им – в редовете по-долу са съветите на BBC. 

1. Спрете и помислете

Искате да помогнете на семейството и приятелите си да са осведомени, поради което веднага щом получите някаква нова информация, бързате да им я препратите, независимо дали по имейл, WhatsApp, Facebook или Twitter. 

Експертите обаче съветват да спрете и да помислите за миг. Ако имате някакви съмнения в достоверността ѝ, направете пауза и разгледайте допълнително тази информация. 

2. Проверете вашия източник

Преди да препратите статията, задайте си няколко основни въпроса за това откъде идва тя – защото “приятел на приятел” или “съседът на колегата на леля ви” не означава нищо. 

Най-надеждните източници на информация остават органите на общественото здравеопазване и Световната здравна организация, посочват от базираната във Великобритания организация за проверка на фактите Full Fact.

Експертите също не са безпогрешни, но те са много по-надеждни от далечния роднина на непознат в WhatsApp или Viber.

3. Може ли да е фалшива новината?

Първоизточникът може да бъде лъжлив, при това добре замаскиран със снимки на познати институции например или уж от официални профили в социалните мрежи, така че да заблуждава лесно. 

Затова съветът е: Проверявайте информацията във вече известни и доказано достоверни акаунти и уебсайтове. Ако въпросната информация не може да бъде лесно открита другаде, тогава има голяма вероятност тя да е измама. 

Проверяващите фактите често засичат такива “въдици” чрез наличието на главни букви, удивителни знаци и несъответстващите шрифтове например. Оглеждайте се и вие за странно изглеждащи текстове и заглавия.

4. Не сте сигурни дали е вярно? Не споделяйте

Не препращайте нещата просто “за всеки случай” – може да нанесете повече вреда, отколкото полза.

5. Проверете всеки факт, поотделно

Само защото има няколко добре известни съвета – като нуждата от често миене на ръце – насред всичко написано в публикацията, не означава, че цялата е достоверна. Именно такива похвати често се оказват въдица за лековерни читатели и зрители. 

6. Пазете се от емоционални постове

Публикации, предизвикващи силни емоции като страх, яд, тревога или радост, наситина имат силата да плъзнат из интернет като “вируси”. 

“Страхът е един от най-големите двигатели, който позволява на дезинформацията да процъфтява”, казва Клеър Уордъл от First Draft (организация, която помага на журналистите да се справят с дезинформацията онлайн).

Спешните призиви за действие са предназначени да увеличат тревожността – бъдете внимателни.

“Хората искат да помогнат на своите близки да останат в безопасност, така че когато видят “Съвети за предотвратяване на вируса!” или “Вземете тази здравословна добавка!”, искат да направят всичко възможно, за да помогнат”, казва експертът.

7. Помислете за предразсъдъците 

Споделяте ли нещо, защото знаете, че е истина – или просто защото сте съгласни с него?

Карл Милър, директор на научните изследвания на Центъра за анализ на социалните медии в мозъчния тръст Demos, казва, че е по-вероятно да споделяме публикации, които засилват съществуващите ни убеждения.

“Когато гневно кимаме с глава, сме най-уязвими”, казва той и съветва точно в такъв момент да забавим всяко действие, което инстинктът ни подсказва да извършим онлайн. 

Подкрепи Economic.bg