Как и защо 42-ма души от полет от Париж влязоха у нас без никой да ги провери

Разпоредена е проверка на всички 13 души по веригата, които са отговорни за станалото

Как и защо 42-ма души от полет от Париж влязоха у нас без никой да ги провери
6958 ~ 2 мин. четене

И докато целият свят се чуди как да засили мерките за сигурност по летищата, у нас правилата не са съвсем такива.

На 20 март следобед на Летище София пристига самолет от Париж. 42-мата души от полета стигат до кабинките за гранична проверка, но на тях няма проверяващи. Служителите на „Гранична полиция”, разпределени на шест гишета, не са били на постовете си. Така половината пътници от самолета влизат в страната ни, без никой да провери документите им.

4 дни по-късно

Случаят се рови вече 4-ти ден, когато днес се намеси и премиерът Бойко Борисов. Той извика министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния секретар на МВР Младен Маринов и директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, за да му докладват за случилото се на летището.

Борисов в свой типичен стил разпореди на всички служители, извършили дисциплинарни нарушения, да бъдат наложени максимално тежки наказания. Той нареди и в кратки срокове да бъде извършен анализ на работа на ГКПП "Аерогара София" и да бъдат предприети адекватни мерки за реорганизацията му.

Да изчистим петното

Днес вече е разпоредена проверка на всички 13 души по веригата, които са отговорни за станалото, включително на ръководителя на смяната, ръководителя на софийското ГКПП. Проверката трябва да бъде приключена до няколко дни, обясни вътрешния министър Валентин Радев.

По думите му причините за отсъствието на граничарите са различни. Единият казал, че е отишъл да пуши, вторият, че отишъл да яде, а трети бил до тоалетна. "Сигналът за грешката е подаден един ден по-късно, което вероятно е опит за прикриване на случая", обясни на брифинг Светлан Кичиков.

 „Този случай е едно петънце, което трябва да изчистим бързо и да докажем на партньорите ни, че пазим добре границите на Европейския съюз”, това каза вътрешният министър Валентин Радев след срещата с премиера. Той увери, че въпреки случилото се проблеми на сухопътните ни граници няма.

Подкрепи Economic.bg