Каракачанов иска „замразяване“ на вноса на плодове и зеленчуци от чужбина

Вицепремиерът предлага още българските производители да бъдат включени в мярката „60/40“

Каракачанов иска „замразяване“ на вноса на плодове и зеленчуци от чужбина

Снимка: Pixabay

1164 ~ 2 мин. четене

Вицепремиерът с ресор „Обществен ред и сигурност“ Красимир Каракачанов е внесъл пакет от четири мерки за подпомагане на земеделските производители в България, съобщиха от партия ВМРО. Една от тях е временно спиране на вноса на плодове и зеленчуци от чужбина.

Според предложението на Каракачанов забраната на вноса трябва да бъде наложена от министъра на икономиката Емил Караниколов и да действа през целия етап на прибирането на българските плодове и зеленчуци и тяхното пълно разпродаване в страната.

Друга от предложените мерки е социалният министър Деница Сачева да разшири държавната схема „60/40“ така, че да бъдат обхванати и фирмите от селското стопанство. Така държавата ще поеме 60% от осигурителния доход (брутната заплата) на работниците от засегнатите от коронавируса компании в сектора, както и осигуровките за тези 60%.

Останалите две предложения на министъра на отбраната се отнасят до облекчаване на достъпа на земеделските работници и транспортните средства до обработваемите селскостопански площи. Иска се здравният министър Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората до дворните места, които притежата и обработват, с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

„Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби“, предлага Каракачанов.

Целта на промените е да се подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19. Предложенията са изработени след редица проведени срещи и разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и др., обясняват от ВМРО.

Подкрепи Economic.bg