Карни е готов да остане по-дълго в Bank of England

Финансовият министър Филип Хамънд настоява за това

Карни е готов да остане по-дълго в Bank of England

Снимка: Bank of England

384 ~ 1 мин. четене
Управителят на Bank of England Марк Карни заяви, че е готов да остане на поста си след планираната дата за напускане през юни, заявявайки, че е готов да направи всичко възможно, за да облекчи британската икономика при напускането на Европейския съюз.

Когато Карни се премести в Лондон от родната си Канада през 2013 г., той се съгласи да остане в BoE до 2018 г., преди да удължи мандата си с още една година през 2016 г., за да помогне на Великобритания за Brexit, който се очаква да се случи през март следващата година.

"Въпреки че вече се съгласих да удължа престоя си, за да подкрепя гладък Brexit, искам да направя всичко по силите си за ефективен преход в Английската централна банка", каза Карни днес пред членовете на парламентарния комитет по финанси.

"Министърът на финансите Филип Хамънд и аз обсъдихме това. Очаквам решението да бъде обявено своевременно."

Британските медии съобщиха миналата седмица, че Хамънд иска Карни да остане по-дълго в BoE, което ще позволи на министерството на финансите да се съсредоточи внимателно върху преговорите по Brexit през следващите няколко месеца.

Карни каза във вторник, че може би ще е по-лесно да се намери негов заместник, след като са известни условията на Brexit.

Гуверньорът обяви още, че британската икономика ще пострада, ако страната напусне ЕС без сделка, а по-малко от 20% от британските компании имат план за сценария Brexit без сделка.
Подкрепи Economic.bg