Комисията по хазарта е ощетила държавата с поне 210 млн. лв.

Данните бяха изнесени от директора на Държавната финансова инспекция Георги Начев

Комисията по хазарта е ощетила държавата с поне 210 млн. лв.

Георги Начев, директор на АДФИ

8202 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Заради разлика в облагането на хазартните игри в България – по един начин се облага дейността на Държавния спортен тотализатор, а по друг – частните компании, Комисията по хазарта е ощетила бюджета с най-малко 210 млн. лв. Това обяви директорът на Държавната финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев, който съобщи на пресконференция днес, че проверката се води по искане на финансовия министър Владислав Горанов и на специализираната прокуратура.

Той уточни, че Спортният тотализатор е плащал на Комисията по хазарта (ДКХ), съответно на държавния бюджет, 15% такса върху общите залози. В същото време ДКХ е приемала безусловно, че частните оператори в страната трябва да плащат 20%, но върху разликата между направените заложи и изплатените печалби от всички видове игри.

Така, според Георги Начев, пропуснатите ползи са поне за 210 млн. лв., като става въпрос за 5-годишен период от време. „Това е ориентировъчна сума, изчислена на база данните, които сме получили от ДКХ, които обаче са прогнозни, а не точни. Очакваме точните данни скоро. След приключване на финансовата инспекция очакваме тази сума да бъде доста променена. Сумата да е доста повече. Има такова усещане, защото сме взели само играта с моментната лотария. А има и други - тото и лото игри, надбягвания с коне и кучета и т.н.“, обясни той.

Той не може да каже защо досега никой не е започвал проверка на Държавната комисия по хазарта, а всичко се случи след медийни публикации и то след сблъсъка на интереси в хазартния бизнес.

„Допълнителни въпроси може да задавате, когато нещата приключат. Води се досъдебно производство от прокуратурата. И ако кажем нещо, може да не е добре за разследването“, каза Начев на журналистите, които присъстваха на пресконференцията. Той също насочи всички въпроси към Комисията по хазарта, която досега отказва да коментира темата.

Припомняме, че за периода между 2015 и 2019 г. на директорския пост се смениха трима човека. От 2013 до началото на 2018 г. на поста беше Огнемир Митев. След това финансовият министър Владислав Горанов направи рокада и назначи на него 33-годишната Мария Филипова, която остана начело на хазартния регулатор до април 2019 г., когато предпочете да стане зам.-председател на Комисията за финансов надзор. На нейно място Горанов сложи сегашният директор Александър Георгиев.

Неизменно през целия този период, въпреки смените на директори, остава Мариян Попов като главен секретар на ДКХ. Той дори беше изпълняващ длъжността председател на ДКХ за няколко седмици преди назначението на Александър Георгиев. По необявени причини обаче Горанов отказа да остави Попов на поста за постоянно. Финансовият министър обаче предпочете да го остави главен секретар.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg