Коронавирусът принуждава Германия да натисне бюджетния спусък

Очаква се федералната република да се откаже от правилото си за дълга, което й забранява да поема дълг над 0.35% от БВП

Коронавирусът принуждава Германия да натисне бюджетния спусък

Германският канцлер Ангела Меркел говори на пресконференция за коронавируса в Берлин, 22 март 2020 г.

Снимка: БТА

2732 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Германия е напът да предприеме нов подход и да наложи мерки за смекчаване на икономическото въздействие на коронавируса. Според анализаторите това ще промени ситуацията из основи, пише CNBC.

Фискалните стимули идват в момент, когато Италия затяга контрола още повече, тъй като жертвите на територията ѝ надвишиха 5000, а Испания реши да удължи извънредното положение до 11 април.

 Европа е в епицентърa на пандемията от средата на март, а новите случаи стават все повече. "Германия планира да промени случващото се из основи", казва Фредерик Дюрокет, старши икономист в Pictet Wealth Management.

Федералната република най-вероятно ще предприеме увеличение на кредитите със 150 млрд. евро за тази година и ще вложи допълнително 156 млрд. евро за борба с коронавируса. Според различни медии канцлерyt Ангела Меркел подтиква правителството да създаде спасителен фонд от 500 млрд. евро, който да помогна на критични отрасли.

Очаква се на днешното заседание Берлин да се откаже от правилото си за дълга - закон, който по същество забранява на Германия да поема дълг над 0.35% от БВП годишно. "Правителствените мерки за ограничаване на огнището на Covid-19 поставиха германската икономика в кома", заяви Карстен Бжески, главен икономист в ING Германия. „С фискалните стимули правителството се опитва да направи своето "каквото е необходимо", за да поддържа пациента жив", добави представителя на банката.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са над 26 000, а жертвите на заразата надвишават 100.

Меркел е под карантина от уикенда, след като имаше контакт с лекаря си, който няколко часа по-късно даде положителна проба за Covid-19.

Италия налага още по-строги мерки

Междувременно Италия остава най-засегнатата в Европа от смъртоносния вирус с 5 476 смъртни случая към 12:00 ч. българско време. Правителство разпореди затваряне на цялото промишлено производство и на по-голямата част от публичния и частния сектор. Това означава, че ще се произвеждат само основни продукти.

"Това е най-трудната криза, пред която е изправена страната ни след Втората световна война", заяви премиерът Джузепе Конте.

Испания също засилва мерките си в отговор на пандемията. Правителството ще удължи извънредното положение до 11 април, тъй като броят на смъртните случаи продължава да нараства - за момента са потвърдени общо 1772. Страната е на четвърто място в света по потвърдени случаи на коронавирус – 28 768, и се нарежда след Китай, Италия и САЩ.

Испанският премиер Педро Санчес призова европейските институции да създадат масивна платформа за публични инвестиции в 27-те държави. По време на речта си той подкрепи и идеята за издаване на общоевропейски ценни книжа за справяне с икономическото въздействие на коронавируса.

Мерките срещу заразата удариха икономиките, принудиха хората да не напускат домовете си, училищата са заключени, а всички несъществени пътувания - забранени. Европейските министри на финансите ще обсъдят фискалния си отговор за подкрепа на бизнеса от 16:00 ч. българско време.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg