Кризата ще спре близо десетилетие растеж в търсенето на петрол

Възстановяване се очаква през втората половина на годината, но търсенето пак ще е под нивата от 2019 г., казва доклад на МАЕ

Кризата ще спре близо десетилетие растеж в търсенето на петрол

Снимка: Unsplashed

1164 ~ 2 мин. четене
Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че очаква кризата с коронавируса да заличи почти десетилетие на растеж в търсенето на петрол през 2020 г., след като множество държави спряха повечето предприятия и дейности в отговор на пандемията.

Кризата в общественото здравеопазване подтикна правителствата да наложат драконовски мерки върху живота на милиарди хора. Това създаде безпрецедентен шок в търсенето на енергийните пазари, като мобилността се приближи до застой, съобщава CNBC.

Дейността в транспортния сектор спадна драстично почти навсякъде, казва МАЕ, като отбелязва, че мерки за спиране на дейности са били приложени в 187 страни и територии в отговор на огнището от Covid-19.

„Дори да приемем, че ограниченията за пътуване бъдат облекчени през втората половина на годината, очакваме глобалното търсене на петрол през 2020 г. да спадне с 9.3 милиона барела на ден спрямо 2019 г., изтривайки почти десетилетие растеж.“

В своя месечен доклад агенцията, базирана в Париж, заяви, че търсенето през април се изчислява на 29 милиона барела на ден по-ниско от преди година, достигайки ниво, последно наблюдавано през 1995 г.

За второто тримесечие на годината се очаква търсенето на петрол да бъде 23.1 милиона барела на ден под нивата от миналата година.

И въпреки че прогнозата е за възстановяване през втората половина на годината, МАЕ заяви, че очаква това да стане постепенно и през декември търсенето ще продължи да намалява с 2.7 милиона барела на ден на годишна база.

Международната референтна суровина Brent се търгува за 28.08 долара за барел към 7:15 ч. българско време в четвъртък, отчитайки ръст с 1.4%, след като в сряда поевтиня с над 6%. Американският суров петрол (WTI) отново падна под 20 долара за барел и се търгува за 19.86 долара, намалявайки с около 0.1%. Фючърсите на Brent и WTI в момента се търгуват на територията на мечи пазар.

„Назад от ръба“

Прогнозите на МАЕ идват дни след като Организацията на производителите на петрол ОПЕК и нейните съюзници, наричани ОПЕК+, финализираха историческо споразумение за намаляване на производството на нефт, заедно с други производители, включително САЩ.

Сделката предвижда 9.7 милиона барела намаление на ден от 1 май.

„Историческите решения, взети от ОПЕК+ и Г-20, трябва да помогнат петролната промишленост да се "издърпа" от ръба на още по-сериозна ситуация, отколкото тази, пред която в момента е изправена“, казаха от МАЕ.

„Въпреки това, предполагаемото натрупване на запаси от 12 милиона барела на ден през първата половина на годината все още заплашва да затрудни логистиката на петролната индустрия - кораби, тръбопроводи и резервоари за съхранение - през следващите седмици.“

МАЕ заяви, че е насърчена от „солидарността“, проявена от политиците от страните производители и страните потребители, но предупреди, че „очевидно има дълъг път, преди да оставим кризата с Covid-19 зад гърба си“.
Подкрепи Economic.bg