5 любопитни факта за гъбите, които не знаете
Вижте защо те са една от най-здравословните храни
Гъбите са изключителна полезна и здравословна храна за организма ни. Освен че помагат в борбата с килограмите, те са с ниско съдържание на натрий и могат да се добавят към почти всяко ястие. Вижте 5 причини, които могат да ви убедят гъбите да присъстват по-често в менюто ви:
Ароматна храна
Гъбите имат уникален аромат, благодарение на някои химикали, като глутамат и гуанилат. Те предпоставят по-ограничена консумация на сол и са добър заместител на месото.
Източник на витамин D
Гъбите са източник на витамин D. Основен източник на този витамин е слънчевата светлина, но той се съдържа и в някои храни, сред които гъбите.
Подпомагат редуцирането на теглото
Гъбите са храна са ниско енергийна плътност, което означава, че са ниско калорийни. Те са подходяща добавка при спазване на хранителен режим.
Източник на витамини от групата B
Тези витамини са от съществено значение на нервната ни система. Приемането им благоприятства производството на червени кръвни клетки, подпомага храносмилателната система и растежа.
Регулация на холестерола
Гъбите съдържат вид влакна, наречени бета-глюкан. Те помагат на по-ниското общо съдържание на холестерол в кръвта.